Chávez wil Oviedo asiel verlenen om ruzies te sussen

Venezuela is bij wijze van oplossing bereid asiel te verlenen aan een omstreden ex-generaal die de inzet is van een felle diplomatieke ruzie tussen Paraguay en Argentinië. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez gisteren gezegd.

Paraguay en Argentinië leven al enkele weken in onmin met elkaar, omdat Argentinië tot tweemaal toe heeft geweigerd om de Paraguayaanse ex-generaal en voormalige couppleger Lino Oviedo uit te leveren. Oviedo, die in 1996 een mislukte staatsgreep pleegde en medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de moord, op 23 maart, op de Paraguayaanse vice-president Luis María Argaña, vluchtte eind maart naar Argentinië, waar hij meteen politiek asiel kreeg.

De Argentijnse president Menem onstak onlangs in woede omdat Paraguayaanse functionarissen hem publiekelijk ,,schaamteloos'' hadden genoemd, vanwege de herhaalde weigering van Argentinië. Menem wil pas weer met zijn Paraguyaanse ambtgenoot spreken als excuses worden aangeboden. De kwestie-Oviedo leidde begin deze maand ook tot het aftreden van de Paraguyaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur, waar zowel Argentinië als Paraguay lid van zijn, heeft volgens waarnemers erg te lijden onder de ruzie. Gisteren zei de Venezolaanse president Chávez – zelf ook een voormalige couppleger –, dat zijn land bereid is Oviedo asiel te verlenen als dit de spanningen binnen Mercosur kan verminderen.

Maar Mercosur is niet de enige reden. In een gisteren gepubliceerd interview met de Argentijnse krant La Nación zegt Oviedo dat hij bereid is voor de Paraguyaanse rechter te verschijnen en daarna een gooi wil doen naar het presidentschap van Paraguay. Het Spaanse dagblad El País citeert vandaag diplomatieke bronnen in Latijns Amerika die zeggen dat de vrees bestaat dat de terugkeer van Oviedo een nieuwe periode van politieke en sociale onrust zal inluiden in Paraguay. Na de moord op vice-president Argaña in maart braken onlusten uit in de hoofdstad Asunción. Vandaar dat de verhuizing van Oviedo naar Venezuela als een voor alle partijen gunstig compromis wordt gezien. De vraag is nu of Oviedo naar Venezuela wil.

Het interview met Oviedo is als een bom ingeslagen, want Argentinië had als voorwaarde aan Oviedo's politiek asiel gesteld, dat de voormalige couppleger zich niet met politiek zou bezighouden. De Argentijnse president Menem beslist vandaag of Oviedo de regels heeft geschonden.