Buurt wil van verdachte van ontucht af

BOLSWARD, 23 SEPT. Bewoners van de wijk Noord 1 in Bolsward hebben vanmorgen 250 handtekeningen aangeboden aan hun burgemeester A. Schuilinga met de eis dat een verdachte in een ontuchtzaak uit hun buurt wordt geweerd.

De man (42) zou hebben bekend dat hij vijftien jaar geleden en vorig jaar ontucht heeft gepleegd met twee kinderen. Zijn zaak moet nog voor de rechter komen. Intussen is de man weggepest uit het dorp Schaard.

Daarom verhuisde de man deze zomer met zijn vrouw en twee kinderen naar het nabijgelegen Bolsward. Volgens burgemeester Schuilinga is door inwoners uit Schaard al spoedig in Bolsward rondverteld dat hij een vermeende zedendelinquent zou zijn.

Bij toeval kwam het gezin in Noord 1 pal naast slachtoffers te wonen van een andere omvangrijke zedenzaak, die vier jaar geleden in Bolsward speelde. Zes volwassenen werden toen veroordeeld voor het verkrachten en seksueel misbruiken van meer dan tien kinderen in leeftijd variërend van vier tot tien jaar. Het gemeentebestuur van Bolsward organiseerde indertijd een openbare voorlichtingsbijeenkomst voor de ouders van de slachtoffers.

Burgemeester Schuilenga was niet op de hoogte van de huisvesting van het gezin in de betreffende straat. Was dat wel het geval geweest, dan had het volgens zijn woordvoerder elders een huis toegewezen gekregen.

De gemeente Bolsward wil samen met de politie en de reclassering een oplossing zoeken voor de onstane commotie. ,,Je kunt mensen niet dwingen te verhuizen, maar als ze zelf geen leven hebben, is het voor het gezin ook beter dat ze ergens anders gaan wonen'' aldus de woordvoerder.

De buurtagent in Noord 1 heeft zowel contact met het gezin van de verdachte als met de verontruste buurtbewoners. ,,Ondanks alle emoties gaat het nu redelijk in de wijk'', aldus woordvoerder H. Olijerhoek van de politie Bolsward. ,,Niemand zit te wachten op een volksgericht. Dat beseffen de bewoners ook.''

Directeur Hettinga van de woningstichting van Bolsward was niet op de hoogte van de aard van het misdrijf van de nieuwe bewoner. Hij vindt dat de politie hem had moeten inlichten. ,,Dan hadden we dit gezin niet in deze straat geplaatst.'' Hij pleit voor vaste procedures. ,,Dan weet iedereen hoe hij met dit soort situaties moet omgaan. Nu wijst iedereen naar iedereen.''

Eerder deze week maakte een commissie van burgemeesters bekend dat zij meer wettelijke bevoegdheden willen om zedendelinquenten zo nodig uit de eigen gemeente te weren. Dit gaat zowel minister Korthals (Justitie) als een meerderheid in de Tweede Kamer te ver.