Beurzen zetten eerste stap in euro-alliantie

Acht Europese effectenbeurzen hebben een eerste concrete stap gezet in de richting van een pan-Europese beurs. Vanaf november volgend jaar moet er ,,een virtueel platform'' zijn voor de handel in de driehonderd grootste Europese fondsen.

Dit zijn de acht betrokken beurspresidenten (Amsterdam, Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Milaan, Madrid, Zürich) vanochtend overeengekomen tijdens een bijeenkomst in Brussel.

,,Dit besluit betekent dat een handelaar op de Amsterdamse effectenbeurs vanaf eind volgend jaar de driehonderd grootste Europese fondsen op zijn scherm heeft. Hij kan dan net zo gemakkelijk handelen in Philips als in het telecombedrijf Telefónica. Alleen bij Telefónica verloopt de daadwerkelijke handel nog via Madrid, maar daar merkt niemand iets van. Daarom spreken we van een virtueel platform'', aldus een woordvoerder van de Amsterdamse effectenbeurs. ,,Voorlopig houden de beurzen nog hun eigen handelssystemen. Wel komen er gemeenschappelijke handelsregels.''

Het besluit van de acht beurzen moet de geruchten ontzenuwen over het stuklopen van hun voorgenomen samenwerking. Eerder verschenen daarover berichten in de media. Tot een volledige fusie komt het voorlopig niet. Los van de technische problemen moeten dan ook tal van politieke vraagstukken (vestigingsplaats, voorzitterschap, dagen waarop beurzen dicht zijn) worden opgelost.