Belastingplan

Leuker kunnen we het niet maken, wel groener. Dit is duidelijk niet de slogan van het nieuwe belastingplan van Vermeend en Zalm. Officieel is het nieuwe plan bedoeld om het belastingstelsel te vergroenen, maar veel hoor je er niet van, afgezien van de hogere energieheffing en de aankondiging dat het groenbeleggen ook na 2000 nog aantrekkelijk zal blijven. Maar wat een gemiste kansen! Waarom de energieheffing maar met 3,5 miljard verhoogd en niet met 5,1 miljard? Dan zou Nederland tenminste wat beter aan zijn CO2-afspraken van Kyoto kunnen voldoen.

En dan het onbegrijpelijke redactioneel commentaar van NRC Handelsblad van 14 september: ,,Onder de vlag van ecologische duurzaamheid komen er meer milieuheffingen. De werking daarvan is nooit aangetoond, dus zullen die in de toekomst wel weer worden afgeschaft.'' Van een kwaliteitskrant verwacht je beter. Goed vormgegeven milieuheffingen blijken juist het meest effectieve instrument te zijn om milieuproblemen op te lossen. Op termijn zal de vergroening daarom nog veel verder moeten: belastingen op milieu richting 30 miljard en lasten op arbeid net zoveel omlaag.

    • Jeroom Remmers
    • Stichting Natuur