Arsenal thuis pas in de blessuretijd langs AIK Solna

Na Barcelona te hebben dwars gezeten, bood AIK Solna gisteravond ook fel verzet tegen Arsenal. De Londense club versloeg op Highbury de Zweden pas in de extra tijd: 3-1. FC Barcelona won in de zware Groep B van de Champions League in Camp Nou overtuigender van Fiorentina met 4-2.

Arsenal-trainer Arsène Wenger begon met Bergkamp en Overmars in de basis. Arsenal dicteerde de wedstrijd op Wembley en onderstreepte het klasseverschil met een treffer van Ljungberg. De Zweed scoorde na een briljante pass van Bergkamp. Daarna slaagde de Londense club er niet in door te drukken. Vlak na rust bracht Nordin op rand van buitenspel de totale verrassing dicht bij: 1-1.

Arsenal probeerde van alles. De afwerkers verzaakten, maar ook de defensie van AIK gaf geen krimp. Tot de extra minuten. De Franse aanvaller Thierry Henry, in de ploeg gekomen voor Ljungberg, zorgde voor de beslissing. Diepe spits Suker maakte er even later uit een counter, uitgetekend door Bergkamp, nog 3-1 van. Overmars maakte twintig minuten voor tijd plaats voor Kanu.

Van Gaal koos gisteravond voor een wat bijzondere Nederlandse inbreng bij Barça. Hij liet Frank de Boer (gepasseerd), naast Litmanen, op de bank. Hesp, Reiziger, Bogarde, Ronald de Boer, Cocu en Kluivert mochten starten. Ook Luis Enrique kreeg na een conflict met Van Gaal weer de voorkeur. Hij maakte een fraai doelpunt in de tiende minuut. Even daarvoor had Figo de score geopend.

Daarmee was Barcelona nog niet veilig. Batistuta, wie anders, maakte er vlak na rust weer even een spannende wedstrijd van. De Argentijn liet Hesp kansloos met een door Amoroso van richting veranderd schot. Barcelona schrok niet. Figo ging graag onderuit in het stafschopgebied toen hij werd gemangeld. Rivaldo herstelde de marge van twee vanaf de stip. Even later had de Braziliaan opnieuw succes: 4-1. De tweede Italiaanse treffer, van Chiesa na een misser van Bogarde, kwam te laat voor nieuwe hoop bij Fiorentina. Kluivert werd na een uur vervangen door Dani, Zenden loste Cocu in de slotfase af. Bondscoach Rijkaard zat op de tribune en kon constateren dat Bogarde nog niet het niveau heeft voor het Nederlands elftal.

Van Gaal was helemaal niet zo te spreken over de verrichting van Barcelona. ,,We hadden in de eerste helft veel meer kansen moeten hebben. In de beginfase speelden we erg goed. Maar dat hebben we al eerder gedaan. Vorig jaar tweemaal tegen Manchester United. We hebben nog een lange weg te gaan'', vond Van Gaal.

Titelhouder Manchester United was in Oostenrijk al na een helft klaar met Sturm Graz. Keane, Yorke en Cole gaven de favoriet in groep D een zonnige voorsprong van 3-0. Na rust ging de rem erop. Graz kreeg daardoor enige gelegenheid zich te onderscheiden. Dat leidde onder meer tot een strafschop. Vastic legde aan, maar Raimond van der Gouw bracht redding.

Bij United mocht Jordi Cruijff, na zijn goede competitieoptreden, in de basis beginnen van coach Ferguson. De Nederlandse middenvelder werd halverwege de tweede helft gewisseld voor Sheringham. Jaap Stam speelde de hele wedstrijd mee.

Olympique Marseille deed in deze groep goede zaken door Croatia in Zagreb met 2-1 te verslaan. Sebastien Perez maakte een kwartier voor tijd de winnende treffer met een juweel van een volley.