Abnormale situatie

DAVID GROSSMAN Iraelisch schrijver. Werd ooit ontslagen als radiojournalist, omdat hij te veel aandacht aan de Palestijnse kwestie besteedde. Bekendste roman: Het zigzagkind (1995).

,,Israel is het toneel waarop zich alles afspeelt, het is voor mij ondenkbaar dat ik een roman ergens anders zou situeren. Maar er heerst een beslist abnormale situatie in dat land, de taal wordt er voortdurend gemanipuleerd om de werkelijkheid zo te beschrijven als hij niet is. (-) Ik probeer erachter te komen wat authentiek is. (-) En soms schrijf ik dan een stuk in de krant, om erachter te komen wat ik vind. Bijvoorbeeld als de Hamas wil dat we extreme standpunten innemen, schrijf ik waarom we dat juist níet moeten doen. (-)

,,Ik schrijf altijd over dingen waarover ik niet wil schrijven, daarom doe ik ook zo lang over een boek.''

13 mei 1996