Aanslag op doeken Dalí

Een 21-jarige bezoeker van een tentoonstelling in de Turkse plaats Istanbul is twee schilderijen van de Spaanse schilder Salvador Dalí te lijf gegaan. Dat meldt het Turkse persbureau Anatolia. Vóór zijn daad zou hij kreten hebben geslaakt als: `Waarom dragen de vrouwen hier geen sluiers?' en `Waarom hangen hier afbeeldingen van naakte vrouwen?' De expositie, in de Europese wijk Taksim, was met steun van het ministerie voor cultuur georganiseerd ten bate van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije vorige maand. De tentoonstelling was op 17 september open gegaan en bevatte ongeveer 200 schilderijen.

De doeken van Dalí bevatten portretten van de Italiaanse schilders Leonardo da Vinci en Michelangelo. De man, de 21-jarige Muhammet Sevim, sloeg met zijn vuisten het beschermende glas voor de doeken kapot en besmeurde ze met zijn bloed. Hij is gearresteerd, samen met een andere man die hem vergezelde. De schade is nog niet bekend. (AP)