Aanhangers trekken zich niets aan van stadionverbod

De spelers van Feyenoord werden gisteravond in alle stilte gesteund door naar schatting vijftig supporters. Zij waren met de auto, de trein, de boot of het vliegtuig van Rotterdam naar Trondheim in Noorwegen gereisd. De supporters negeerden de oproep van het bestuur van Feyenoord dat een stadionverbod had uitgevaardigd voor de uitwedstrijden in de Champions League, uit vrees voor ongeregeldheden en strafmaatregelen van de UEFA.

Een supporter omzeilde de Noorse politie en kwam op een VIP-tribune terecht. ,,Ik ben heel eenvoudig naar binnen gesneakt'', verklaarde hij na afloop. ,,Ik heb sinds 1988 geen wedstrijd van Feyenoord gemist. Een echte supporter laat zich niet wegpesten.'' Zijn vriendin kreeg aanvankelijk geen toegang, maar na een spontane huilbui mocht ook zij de wedstrijd van nabij volgen.

Een andere vrouwelijke supporter, voorzien van talrijke tatoeages in de kleuren van Feyenoord, liet zich vóór de wedstrijd in het centrum van Trondheim uitgebreid fotograferen. Een mannelijke supporter had gisteren op de zwarte markt een kaartje bemachtigd. Hij hekelde het gebrek aan clubliefde van de `hooligans'. ,,Alleen de echte supporters zitten twintig uur in de auto om hun cluppie aan te moedigen. Daarom ga ik volgende week ook naar Portugal. Niemand houdt mij tegen'', riep hij zelfverzekerd

Enkele tientallen supporters hadden geen kaartje kunnen bemachtigen en bekeken de wedstrijd vanaf een hoog gelegen uitvalsweg buiten het stadion van Trondheim. Na beide doelpunten van Feyenoord klonk voorzichtig gejuich vanaf deze uitkijkpost. Een supporter probeerde tevergeefs zich met een vervalste perskaart toegang te verschaffen tot het stadion.

Het reisverbod voor de supporters was ingegeven door gewelddadig gedrag van de harde kern. Na een oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkusen kreeg Feyenoord vorig jaar een laatste waarschuwing van de Europese voetbalfederatie UEFA. Op voorspraak van de Europese voetbalbond waren zeventien stewards van Feyenoord naar Trondheim gereisd. Zij hoefden gisteren niet in actie te komen.

Voorzitter Jorien van den Herik dreigde de Feyenoordfans hun seizoenkaart af te pakken, wanneer zij toch een internationale uitwedstrijd zouden bezoeken. Met behulp van videocamera's hoopte hij de ongehoorzame supporters gisteravond te kunnen traceren. Aangezien de fans wijdverspreid binnen of buiten het stadion hadden plaatsgenomen, waren de voorgenomen maatregelen gedoemd te mislukken.