VS: uitspraak in `sleepmoord'

Een jury in de plaats Bryan, Texas, heeft gisteren de 32-jarige Lawrence Russell Brewer schuldig bevonden aan de moord op de 49-jarige zwarte Amerikaan James Byrd. In juni 1998 sloegen Brewer en twee vrienden Byrd in een bos in elkaar en sleepten hem daarna aan een ketting net zolang achter hun auto aan totdat hij in een bocht werd onthoofd door een betonblok. Brewer kan voor de moord levenslang krijgen, maar de doodstraf ligt meer voor de hand. Medeverdachte John William King (24) kreeg in februari al de doodstraf. Het duo wilde samen met de 24-jarige Shawn Ellen Berry een eigen racistische militie oprichten. De moord zagen ze als een soort publiciteitsstunt. Brewer ontkende in zijn proces lang dat hij bij de moord aanwezig was geweest, totdat de aanklager zijn schoenen met daarop het bloed van Byrd als bewijsstuk inbracht. Daarna probeerde Brewer de jonge Berry, die nog moet voorkomen, de moord in de schoenen te schuiven. (Reuters)