Vrouwelijk moordkanon

Pam vecht in de huid van stripheldin Barb Wire, gehuld in strak leer. Ze praat niet, ze sist. Ze scheurt rond op een enorme motor en is woest, zakelijk, op geld belust, doortrapt en meedogenloos. En al heeft ze stiekem een klein hartje, met kerels die haar `babe' noemen maakt ze korte metten. Die slacht ze onmiddelijk af.

Zelf werd Pamela Anderson Lee ook afgemaakt. In de media. Haar optreden in de futuristische actiefilm werd nog wel gewaardeerd door puberjongens, maar de pers (`prammen, memmen en borsten') had er vrijwel unaniem geen goed woord voor over. ,,Een film die geheel is opgebouwd rond de borsten van Anderson'', schreef Het Parool. ,,Lomp amusement'', noteerde Algemeen Dagblad en Trouw vond het niet meer ,,dan een alibi seksbom Anderson in zoveel mogelijk sexy en opwindende standjes en situaties aan het publiek te showen''. De buitenlandse pers was al even vernietigend.

Helemaal terecht was die kritiek niet. Natuurlijk, de film is Amerikaans en dus erg voorspelbaar. Maar in vergelijking met andere films waarin futuristische striphelden tot leven kwamen, is Barb Wire redelijk spannend en goed opgebouwd. Superman en Batman zijn misschien niet de beste tegenvoorbeelden, maar denk ook eens aan Flash Gordon (langdradig) en Tank Girl (rommelig en mislukt-stoer). En Anderson als Barb is zeker niet slechter dan Jane Fonda in Barbarella, aldus ook Pieter Steinz destijds in NRC Handelsblad.

Bovendien, om een andere genrevergelijking te maken: Anderson Lee doet in stoerheid andere moordkanonnen met verbeten koppen als Sly, Van Damme en Schwarzenegger verbleken. In acteerkwaliteiten deed ze al helemaal niet voor hen onder.

Zuur is het dan ook dat die pratende spierbundels telkens wél weer goed blijken voor een nieuwe film, terwijl Anderson na Barb Wire nooit meer op het witte doek te zien was. De ex-Baywatch-actrice is verdoemd tot zich bezig houden met rechten voor dieren (waar blijkbaar alle blonde seksbommen vroeg of laat toe veroordeeld zijn), een tweede huwelijk met haar ex Tommie Lee en weer een tv-serie, V.I.P. Hierin speelt ze een bodyguard. Succes oogst ze eigenlijk alleen nog maar met de op internet nog altijd populaire sekshomevideo waarin ze met Lee van bil gaat. Die ze nota bene zelf verspreidde.

Het lot van een veelvuldig Playboy-model dat wordt afgerekend op haar uiterlijk.

Barb Wire (David Hogan, VS, 1996), Net5, 22.35-0.10u.

    • Lukas Keijser