Veilingen Greenery schrappen banen

The Greenery, de grootste veiling- en verkooporganisatie van groente en fruit, gaat snijden in de kosten, zo heeft een woordvoerder bevestigd. Dat kost 200 banen. Het bedrijf neemt die stap omdat de omzet is gekelderd. De prijzen voor groente en fruit waren dit jaar zo slecht, dat de omzet dit jaar waarschijnlijk op 2 miljard gulden uitkomt. Vorig jaar was dat nog 2,7 miljard gulden. The Greenery wil niet zeggen wat het verwachte resultaat is voor dit jaar.

De vestigingen in Bemmel, IJsselmuiden, Kapelle, Nieuw-Amsterdam, Utrecht en Veldhoven worden uitgekleed en behouden alleen de functie van opslagplaats. De reorganisatie moet 36 miljoen gulden per jaar opleveren. De operatie moet eind volgend jaar zijn afgerond.

The Greenery leidt sinds 1996, toen het bedrijf uit een grootscheepse fusie ontstond, al een weinig florissant bestaan. Het eigen vermogen is vorig jaar door alle verliezen bijna verdwenen. Dit jaar heeft The Greenery onroerend goed verkocht om de kas aan te vullen.

Gisteren hebben de aangesloten tuinders – de eigenaren van The Greenery – besloten een deel van hun omzet af te staan om de reserves verder te versterken. Acht jaar lang geven de ruim 6.000 tuinders, allen leden van de coöperatie Voedingstuinbouw Nederland (VTN), zo'n 10 miljoen gulden per jaar aan The Greenery als achtergestelde lening. (ANP)