Syntus wil spoornetwerk uitbreiden

Syntus, sinds eind mei de nieuwe spoor- en streekvervoerder in de Achterhoek, wil ook de spoorlijnen Zutphen-Apeldoorn en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal exploiteren. Directeur J. Allersma ziet beide verbindingen als prima aanvulling op het huidige Syntus-netwerk.

Allersma erkent dat het wellicht nog vroeg is om de ambities uit te spreken. Volgens oorspronkelijke plannen is de aanbesteding van beide lijnen pas in 2001 en 2002 aan de orde. Maar of dat tijdstip wordt gehaald is twijfelachtig. De invoering van de nieuwe spoorwet kent zeker een half jaar vertraging en wordt niet voor medio 2000 verwacht. De nieuwe wet regelt de uitvoering van en het tempo waarin de komende jaren 26 regionale spoorlijnen worden geprivatiseerd. Syntus, een samenwerkingsverband van NS, VSN en Cariane, wil voor de nieuwe trajecten het model toepassen dat het ook in de Achterhoek hanteert. Dat betekent dat de nieuwkomer naast het spoor- ook het streekvervoer (bus) voor zijn rekening wil nemen. ,,Wij willen de klant een geïntegreerd pakket aanbieden, waarbij spoor en bus nauw op elkaar aansluiten.'' (ANP)