Sterke groei producentenvertrouwen

Na een lichte terugval in juli is het producentenvertrouwen in augustus fors gestegen. Deze indicator, waarin de stemming van de industriële ondernemers tot uitdrukking komt, is vorige maand uitgekomen op 4,1, een groei van 2,7 punten ten opzichte van juli. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een dergelijk sterke groei van de indicator is volgens het CBS vrij uitzonderlijk: het is de grootste toename sinds maart 1994. Het productenvertrouwen bereikt daarmee het hoogste niveau van de afgelopen 12 maanden, aldus het CBS.

Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de industriële ondernemers in augustus meer orders hebben ontvangen dan in juli. De index van de orderpositie steeg vorige maand naar 99,8. Op grond daarvan verwachten de ondernemers in de komende maanden de productie te kunnen opvoeren. Daarnaast voorzien zij een verder prijsstijging van hun producten in de komende maanden. (Redactie Economie)