Solana beconcurreert Prodi met 9 lijfwachten

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, krijgt binnenkort een geduchte concurrent bij zijn pogingen om zich internationaal als `mister Europe' te profileren. Javier Solana, de huidige secretaris-generaal van de NAVO, wil half oktober zeer nadrukkelijk naar buiten treden als de hoge functionaris voor het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie.

Solana zal in dienst zijn van de Raad van Ministers, dat zijn de EU-lidstaten, en niet van de Commissie. Hij heeft de Raad verzocht om hem te voorzien van een eigen woordvoerdersdienst, een studio voor televisieopnamen, een grote staf van ambtenaren van de hoogste rangen, een gepantserde auto en negen beveiligingsagenten die hem permanent moeten bewaken.

Bij de Europese Commissie die vorige week onder leiding van Prodi aan het werk is gegaan houden al vijf personen zich met het buitenlands beleid bezig. Dat zijn Prodi zelf, de voor het buitenland verantwoordelijke eurocommissaris Chris Patten, de commissaris voor internationale handel Pascal Lamy, de met de uitbreiding van de EU belaste commissaris Günter Verheugen en commissaris Poul Nielson van ontwikkelingshulp.

De woordvoerder van Patten spant zich dagelijks in om de internationale prestaties van de eurocommissaris te beklemtonen door in persbriefings te melden dat deze tijdens ontmoetingen in New York met onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright ,,constructieve'' gesprekken heeft gehad.

Prodi's persoonlijke woordvoerder, Ricardo Levi, beklemtoont dat de voorzitter van de Europese Commissie zichzelf ook intensief met wereldwijde problemen wil bezighouden. Nog voordat hij officieel met zijn nieuwe Commissie aan het werk ging, vertelde Prodi zelf vorige week in het Europees Parlement dat hij persoonlijk telefonisch met de Indonesische president Habibie over Oost-Timor had gesproken.

Het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU is een zaak van de lidstaten, dat wil zeggen van vijftien ministers van Buitenlandse Zaken. Op aandrang van Frankrijk is in het Verdrag van Amsterdam de benoeming van een hoge functionaris voor het buitenlands beleid geregeld. De bedoeling hiervan was om de EU hiermee internationaal één gezicht en één telefoonnummer te geven.

De EU-lidstaten zijn niet van plan om, onder de indruk van Prodi's voortvarendheid, daarvan terug te komen. Solana kan bij de lidstaten op brede steun rekenen bij zijn poging om wereldwijd bij regeringen en in de pers het gezicht van de EU te worden.

De huidige secretaris-generaal van de NAVO, die secretaris-generaal wordt van de Raad van Ministers van de EU, krijgt daarbij assistentie van een hoge Franse diplomaat, Pierre de Boissieu, die afgelopen zomer al door de EU-regeringsleiders tot adjunct-secretaris-generaal is benoemd.

Volgens diplomaten van verschillende EU-lidstaten is het aantreden van Solana volgende maand een goede gelegenheid om Prodi te laten merken dat de macht van de voorzitter van de Europese Commissie beperkt is.

    • Ben van der Velden