Sijbrands verslaat Europees kampioen

De strijd bij het Europees kampioenschap dammen in Hoogezand-Sappemeer blijft tot het einde spannend. De Nederlandse koplopers Ton Sijbrands en Harm Wiersma zijn nog steeds verwikkeld in een gelijkopgaande strijd. Gisteren, twee ronden voor het einde, wonnen ze hun partijen.

Sijbrands versloeg in de dertiende ronde met zwart op verrassende wijze de Russische Europees kampioen Alexander Georgiev.

Wiersma won – eveneens met de zwarte stenen – van de Fransman Cordier. Van de achtervolgers Gantwarg en Boezinski won alleen de eerste. De Wit-Rus was met wit te sterk voor de Italiaan Bubbi. Hij besliste de partij met een damcombinatie. Viervoudig wereldkampioen Gantwarg staat nu op één punt van het leidersduo.

De Letse oud-wereldkampioen Guntis Valneris versloeg de Belg Schalleij, nadat deze een fatale blunder had gemaakt. Hij deelt de vierde plaats met Boezinski, die remise speelde tegen de Pool Chmiel.

Rob Clerc, de derde Nederlandse deelnemer aan het Europees kampioenschap, remiseerde met Getmanski. Deze Rus is een van de twee laatste tegenstanders van Sijbrands. De ander is de laag geklasseerde Aliev uit Azerbeidzjan.

Wiersma treft nog de sterke Gantwarg en de iets minder hoog aangeslagen Bubbi.