Schilderijen Schiele mogen terug naar Wenen

De twee schilderijen van de Oostenrijkse schilder Egon Schiele die sinds januari 1998 worden vastgehouden in New York, mogen terug naar Oostenrijk. Dat heeft de hoogste rechtbank van de staat New York gisteren bepaald. De werken Tote Stadt III en Wally werden opgeëist door Amerikaanse nazaten van de oorsponkelijke eigenaren.

In 1997 werden de werken door Oostenrijk uitgeleend aan het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Toen de tentoonstelling daar afliep, werden ze opgeëist door Amerikaanse erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaren, de galeriehoudster Leo Bondi-Jaray en cabaretier Fritz Grünbaum. De werken zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog van hen zijn gestolen door de nazi's. De Amerikaanse douane nam de schilderijen daarom in beslag, waarna een lange juridische strijd volgde.

,,Dit is een overwinning voor alle mensen en alle musea in onze staat, omdat het betekent dat New York het centrum van de kunstwereld kan blijven'', aldus het MoMA in een verklaring. Het MoMA was bang dat andere musea en overheden in de toekomst geen kunstwerken meer zouden durven uitlenen door de affaire. De rechtbank heeft alleen bepaald dat de schilderijen terug moeten naar Oostenrijk, dat de werken uitleende. De vraag wie nu de rechtmatige eigenaar is werd niet beantwoord. (REUTERS, AP)