RUNDVLEES MET PAKSOI

Onlangs heb ik na lang voortmodderen met een roestig exemplaar een nieuw kookplaat gekocht. Ik koos een vrij grote met ruimte voor vier grote pannen. Een van de vier pitten is bovendien een wokbrander, waarmee een hartenwens van mij in vervulling is gegaan. Hier een recept voor de wok.

Snijd eventueel vet van de baklappen, snijd ze in reepjes en doe in een kom. Sprenkel er de sojasaus over en bestrooi met het zout. Schep alles goed om, dek de kom af en laat ca 30 minuten marineren. Doe de paddestoelen in een kom, giet er zoveel kokend water bij dat ze onderstaan en laat 30 minuten weken. Giet de paddestoelen af en verwijder de steeltjes. Snijd de hoedjes in dunne plakken en zet even weg. Snijd de paksoi bij en verwijder eventuele lelijke bladen. Snijd de stelen in repen van circa dezelfde grootte als het vlees. Doe ze in een kom. Snijd het blad in stukjes en doe ze in een andere kom. Snijd de lente-uien bij en snijd ze in schuine stukjes van ca 3 centimeter. Zet ze even weg.

Verhit 2 eetl. van de olie in een wok op een hoog vuur. Doe wanneer de olie zeer heet is het rundvleesmengsel er in. Roerbak het vlees een paar minuten op een hoog vuur tot het lichtbruin wordt. Schep het met een schuimspaan uit de wok en doe het over in een schone kom. Veeg de wok schoon en zet weer op een hoog vuur. Doe er de overgebleven 2 eetlepels olie in en verhit op een hoog vuur tot de olie zeer heet is. Schep er de stelen paksoi door, bestrooi met zout naar smaak en roerbak ze een paar minuten tot ze half gaar zijn. Schep er de reepjes paddestoelen en de lente-uien door en roerbak ca 1 minuut. Voeg de wijn, suiker en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Maak een papje met de maïzena en het water en roer dat door het mengsel in de wok. Laat het mengsel even koken tot de saus gebonden is. Schep er de paksoibladen en het rundvlees door en laat onder af en toe omscheppen koken tot het blad bijtgaar en het vlees doorgewarmd is. Neem de wok van het vuur en dien onmiddellijk op met rijst of mie.

    • Kim Maclean