Ritwinst Vandenbroucke, Ullrich blijft leider Vuelta

De Belg Frank Vandenbroucke heeft gisteren de zestiende etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam gebracht. De Belg was ruim tweehonderd kilometer, van Valencia naar Teruel, sneller dan de Spanjaard Jon Odriozola. Beiden waren zestig kilometer voor de finish ontsnapt uit een groep van veertien renners. Sprinter Tom Steels was drie jaar geleden de laatste Belg die een etappe in de Ronde van Spanje won.

Jan Ullrich blijft klassementsleider in de Vuelta, hoewel de Duitser gisteren op liefst twaalf minuten achterstand van de ritwinnaar Vandenbroucke (Cofidis) binnenkwam. Zijn ploeg Telekom rekent steeds meer op de eindzege.

De voorsprong van Ullrich op de nummer twee, de Spanjaard Igor Gonzalez Galdeano (Vitalicio), blijft 49 seconden. Ook in de zestiende rit overleefde de kopman van Telekom het Spaanse offensief. ,,Mijn ploegmaats hebben weer hard gewerkt voor mij'', zei een tevreden Ullrich na afloop in Teruel. ,,Iedereen rijdt voor wat hij waard is. Ik had van tevoren niet verwacht dat we als ploeg zo goed zouden rijden.''

Ullrich liet de groep van veertien wegrijden, omdat zij geen bedreiging vormden voor zijn goudkleurige leiderstrui. `Der Jan' reed alert en zijn ploeggenoten bepaalden het tempo van het peloton. Ullrichs ploegleider, Rudy Pevenage, gaat ervan uit dat zijn renner de komende twee etappes, waarin het peloton een aantal zware bergen over moet, nog veel moeite zal moeten doen om zijn positie te verdedigen.

,,Maar als we zo rijden als de laatste dagen, kan er in feite niets fout gaan'', verwacht Pevenage. ,,Het beeld van de etappes zal de komende dagen hetzelfde zijn als in de vorige ritten: eerst wordt er volop aangevallen en rijdt men zeer nerveus. Dan komt er een definitief kopgroepje en kunnen wij de koers controleren. Maar we moeten letten op de Spanjaarden, die zijn nog wel wat van plan.''

Als Ullrich de komende twee dagen de Spaanse aanvallen weerstaat, wordt de tijdrit van zaterdag beslissend. ,,Zo ver denk ik niet vooruit'', zei de winnaar van de Tour de France van 1997. ,,Ik ga me niet rijk rekenen.''

Pedro Delgado, oud-winnaar van de Tour en de Vuelta, zei gisteren stellig dat Ullrich de wielersport de komende vijf jaar gaat domineren. ,,Na zijn Tourzege ging het minder met hem'', zei Delgado, die de Vuelta als co-commentator bij de Spaanse televisie volgt. ,,Hij raakte geblesseerd, kon dit jaar niet in de Tour starten en moest vanuit een diep dal terugkomen. Hij heeft de zwartste kanten van het wielrennen gezien en is heel knap teruggekomen. Dan ben je een renner van uitzonderlijke klasse.''

Vandaag staat de etappe van Los Bronchales naar Guadalajara op het programma, een rit over 225 kilometer.