Regering wil onderzoek

De Nederlandse regering wil dat er een internationaal onderzoek komt naar de daders van de moord op Sander Thoenes. Het stoffelijk overschot van Thoenes zou vanmiddag naar Darwin worden overgevlogen.

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken, die in New York de vergadering van de Verenigde Naties bijwoont, wil meer weten over de toedracht van de zaak voor hij eventueel tot actie jegens de regering van Indonesië besluit. Dit heeft een woordvoerder van Van Aartsen gezegd.

De Nederlandse Vereniging van journalisten (NVJ) en het Genootschap van hoofdredacteuren hebben vanochtend gepleit voor tenminste minimale bescherming van jornalisten door de VN. De VN bieden journalisten geen enkele bescherming, aldus algemeen secretaris H. Verploeg van de NVJ. ,,Het is te minimaal. Ze doen in feite niets. Je mag toch samenwerking verwachten, met behoud van ieders verantwoordelijkheid.''

De VN zouden volgens hem elke dag een briefing moeten geven waarbij VN-militairen op landkaarten aangeven welke gebieden relatief veilig, minder veilig en zeer gevaarlijk zijn. Commandant Cosgrove van de vredesmacht in Oost-Timor heeft gewaarschuwd dat de veiligheid van journalisten in Dili niet gewaarborgd is buiten door de vredesmacht gecontroleerde gebieden.