Protest ambtenaren: `Waarom moet Baarspul nu al weg?'

Ambtenaren van de provincie Zuid-Holland demonstreerden gisteren tegen de schorsing van hun collega Baarspul. `Iedereen is in de stress'.

Een klein clubje ambtenaren bedacht het idee, een kort berichtje verscheen maandagavond op de computers van de tweeduizend ambtenaren van de provincie Zuid-Holland. Gisterochtend hingen de aanplakbiljetten in het provinciehuis, en om half elf liepen 250 ambtenaren op het binnenplein. Een ,,stille protestoptocht'' tegen de schorsing van hun collega Karel Baarspul, nu twee weken geleden.

Baarspul beheerde sinds 1988 de leningenportefeuille van de provincie Zuid-Holland. Met medeweten van Gedeputeerde Staten (GS) zette hij 1,7 miljard aan leningen uit op de markt. Toen handelhuis Ceteco deze zomer de leningen van 47,5 miljoen gulden niet kon terugbetalen aan de provincie onstond er een `affaire'. En nu, zeggen de Zuid-Hollandse ambtenaren, wordt collega Baarspul geofferd.

,,De optocht was een uiting van ongenoegen'', zegt Geertje de Jong van de directie Groen, die de actie samen met medewerkers van verscheidene afdelingen organiseerde. Volgens andere ambtenaren, die de radiostilte die GS heeft afgekondigd niet openlijk durven te doorbreken, wordt de onrust vooral veroorzaakt door de advocaat van de provincie en de externe accountants van Anderson consulting die inmiddels zijn ingeschakeld. ,,Iedereen is in de stress. Willen de accountants ineens dat je interne verslagen van twaalf jaar geleden op tafel legt. Die heb je natuurlijk allang weggeflikkerd.''

,,De aanleiding om Baarspul te schorsen is vreemd'', vindt ambtenaar De Jong. De directe aanleiding voor zijn schorsing was een lening aan de gemeente Gouda die hij zou hebben verzwegen. Een merkwaardige actie, vindt ook San Verschuuren, voorzitter van de Ondernemingsraad. ,,Waarom moest Baarspul weg voordat de commissie-Van Dijk heeft gerapporteerd?''. Die commissie onderzoekt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken de Ceteco-affaire, en zal over twee weken haar bevindingen bekend maken.

Gistermiddag hadden de ambtenaren een gesprek met Gedeputeerde Lennie Huizer (PvdA), de opvolger van De Jong op financiën. Toen kwam de grootste angst van de ambtenaren boven drijven: gaat de provincie de strop van 47,5 miljoen op hen verhalen? Vallen er er ontslagen, wordt er gekort op de secundaire arbeidsvoorwaarden? Gedeputeerde Huizer heeft hen gerustgesteld. ,,We zullen het gat uit eigen middelen dichten.'' De provincie zal daarvoor een ,,heel groot beroep'' moeten doen op de reserves. Verder zullen de extra inkomsten van motorrijtuigenbelasting worden aangewend, én het geld dat nog binnenkomt van de leningen die Baarspul afsloot en die de provincie nu nog heeft uitstaan.

Karel Baarspul zit ondertussen al twee weken thuis.

Hij wist tevoren niet van de optocht van zijn collega`s, zegt hij. ,,Maar het is een sympathiek gebaar.''

    • Rinskje Koelewijn