Oppositie Servië hervat betogingen

In diverse Servische steden zijn gisteren in totaal tienduizenden mensen de straat op gegaan voor betogingen tegen het bewind van president Slobodan Miloševic. De verzamelde oppositie wil vanaf nu elke dag betogen, tot Miloševic het veld ruimt.

De reeks betogingen wordt georganiseerd door de Alliantie voor Verandering (SZP), die samenwerkt met een andere bundeling van oppositiegroepen, de Alliantie van Democratische Partijen (SDP). De twee groepen eisen het aftreden van de president, de installatie van een overgangsregering en nieuwe verkiezingen.

In Belgrado gingen gisteren twintigduizend mensen de straat op, in de steden Niš in het zuiden, Novi Sad in het noorden en in Kragujevac in Centraal-Servië elk tienduizend. Kleinere aantallen betogers gingen de straat op in ruim tien andere steden in Servië, waaronder Kikinda, Kraljevo, Leskovac, Sombor, Zrenjanin, Vrbaš en Pirot. Daarmee lag de opkomst ver onder de honderdduizend demonstranten die een maand geleden bij een bijeenkomst tegen het bewind in Belgrado de straat opgingen, en waarnemers vragen zich af of de oppositie wel in staat is de twee miljoen demonstranten op de been te brengen die ze de komende weken wil mobiliseren. Een oproep voor een algemene staking tegen het regime werd gisteren door de weinigen in Servië die nog werk hebben, grotendeels genegeerd.

In Belgrado droegen veel demonstranten maskers waarop het gezicht van Miloševic was doorgestreept. Sprekers van de oppositie trachtten de moed erin te krijgen.,,Het is nu of nooit'', zei Zoran Djindjic, de belangrijkste leider binnen de SZP. ,,We laten deze kans niet lopen.'' De coördinator van de SZP, Vladan Batic, kondigde aan dat ,,de nieuwe geschiedenis van Servië vandaag begint'' en de gedoodverfde voorlopige premier van Joegoslavië na een eventueel vertrek van Miloševic, de bejaarde ex-directeur van de Joegoslavische Nationale Bank Dragoslav Avramovic, stelde vast dat Joegoslavië gebukt gaat onder ,,een groot ongeluk'': ,,We zijn waarschijnlijk nog armer dan Albanië. We zijn het meest geïsoleerde land na Irak. Het is ondraaglijk.'' Batic zei verder, doelend op Miloševic en zijn medestanders: ,,Ons nationale belang is het hun rug te zien en hen te verwijzen naar de plaats waar ze thuishoren: de mestvaalt van de geschiedenis.''

Na de bijeenkomst op het centrale plein van Belgrado defileerden de betogers door de stad. De politie trad in Belgrado niet op, net zo min als in de andere steden waar werd betoogd. Strategische gebouwen waren wel door de politie beschermd.

De Servische televisie meldde later dat slechts enkele duizenden betogers de straat waren opgegaan. Het ging daarbij volgens de televisie om mensen die samenwerken met Albanese separatisten en de NAVO, met het doel Kosovo los te maken van Servië. (Reuters, AFP, AP)