Mogelijk voorkenniszaak AND

Het Openbaar Ministerie bekijkt of er in 1997 mogelijk is gehandeld met voorkennis in aandelen van de uitgever AND International Publishers. Het onderzoek vindt plaats in het kader van `Operatie Clickfonds', het onderzoek naar de beursfraudezaak.

De affaire concentreert zich rond het voormalige effectenkantoor Leemhuis en Van Loon dat in 1997 de opdracht verwierf 5 miljoen aandelen AND in de markt te plaatsen. Het commissionairshuis wist 4,2 miljoen stukken onder te brengen bij institutionele beleggers. De overige 800.000 raakte men echter moeilijk kwijt. Daarop besloot Leemhuis en Van Loon BV zelf 400.000 aandelen te nemen. De resterende stukken werden verdeeld over een aantal relaties en privé-rekeningen van de twee directeuren van het effectenhuis. Justitie vermoedt nu dat er in het laatste geval sprake is geweest van voorkennis. Zij leidt dit af uit een opgenomen telefoongesprek tussen Leemhuis en Van Loon-directeur H. Vermeulen en de directeur van AND, E.D., die op dat moment de Frankfurter Buchmesse bezocht. In het bewuste telefoongesprek vertelde D. dat hij berichten verwacht die ,,hun effect zouden kunnen hebben'' omdat AND op de Buchmesse goede zaken zou doen.

D., tegen wie volgens justitie geen gerechtelijk vooronderzoek loopt, is inmiddels ondervraagd over het verdachte telefoontje. Volgens hem heeft hij Vermeulen gebeld omdat een eventuele hoge koers potentiële beleggers van de te plaatsen AND-aandelen zou kunnen afschrikken. Hij zegt dan ook in het telefoongesprek dat hij liever heeft ,,dat de zaak rond is voor die tijd.'' Maar justitie vermoedt dat D.'s telefoontje reden is geweest voor Vermeulen AND-aandelen op eigen rekening te kopen. Vermeulen noemt die gedachte desgevraagd ,,absurd''. Volgens hem heeft hij alleen maar gekocht om de plaatsing van de AND-aandelen mogelijk te maken. ,,Als ik echt over voorkennis had beschikt, had ik er wel meer genomen. Bovendien is de koers later helemaal niet gestegen, maar juist gedaald.'' De advocaat van Leemhuis en Van Loon noemt de zaak ,,onzin'' en zegt het ,,uitgesloten'' te achten dat er ooit een veroordeling zal volgen.