Kijken zonder Britse tante

Veel schotelbezitters hebben naar dit moment uitgekeken: de BBC en Channel 4, allerlei sportkanalen van Sky en nog een heleboel meer Britse televisie zijn te zien via de schotel. Voor het eerst is er een bedrijf in Nederland dat de daarvoor benodigde apparatuur daarvoor aanbiedt, voor 2500 gulden plus nog eventuele abonnementskosten (www.wwsat.nl).

Al het Britse moois is sinds begin dit jaar digitaal aanwezig op de Astra 2A – satelliet (28,2 graden oost), in heel Europa te ontvangen maar gecodeerd en alleen te ontcijferen met een zogenaamde Sky-box, die slechts verkocht mag worden aan ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk. De enige manier om deze beperkingen te omzeilen is het inzetten van een stroman, die voor een Nederlandse kijker de ontvanger koopt en op eigen naam een abonnement neemt. Dat kan natuurlijk uw eigen tante in Aberdeen zijn, maar het voornoemde Nederlandse bedrijf maakt kennelijk gebruik van een andere sluikweg, waarbij de Nederlandse klant de abonnementskosten van de diverse Skypakketten (vanaf 17 pond per maand) door Sky zelf van zijn eigen creditcard ziet afgeschreven.

Overigens ontving ik een e-mail van een lezer van deze rubriek die heel tevreden zonder abonnement naar de Astra 2A kijkt. Hij had via via een Skybox op de kop getikt, en een Britse kennis eenmalig een gratis kaart laten aanvragen. Daarmee kun je o.a naar BBC1, BBC2, BBC News 24, Channel 4 en Channel 5, BBC Choice (een soort keuze uit BBC 1 en 2), BBC Parliament en BBC Knowledge kijken. Alleen ITV ontbreekt in het lijstje van via Astra 2A te ontvangen Britse televisiezenders.

Het mag dus allemaal niet, laat dat duidelijk zijn. Aanbieders van gecodeerde televisie hebben een broertje dood aan kijkers buiten het land of gebied waarvoor zij hun signaal hebben opengesteld. De digitale techniek maakt het mogelijk om individuele smartcards, of zelfs ontvangers op afstand op zwart te zetten. Als ze er bij Sky of de BBC achter komen dat u buiten het Verenigd Koninkrijk verblijft, loopt u een kans dat u van uw investering van 2.500 gulden of meer weinig plezier beleeft.

Gelukkig zijn er ook nog reguliere manieren om naar de BBC te kijken. BBC 1 en BBC 2 zijn sinds jaar en dag via de kabel beschikbaar, hoewel deze voorziening geenszins toekomstzeker lijkt: er is weinig officieel geregeld over de aanvoer vanuit België van deze signalen, een in de beginjaren van de kabel daterende praktijk die naar de hedendaagse technische en auteursrechtelijke inzichten bepaald voorwerelds mag heten.

In de wetenschap dat BBC 1 en BBC 2 nimmer regulier in Nederland via de schotel te ontvangen zullen zijn, gaat de BBC nu haar zender BBC Prime, een keuze uit de binnenlandse programma's (www.bbcprime.com), voor abonnees in de Lage landen openstellen, meldt de jongste Satellite-FSW. Voor de ontvangst is een ontvanger met Viacess nodig, een smartcard die ongeveer 265 gulden per jaar gaat kosten en schotel die naar de Hot Birds op 13 graden oost kijkt.

En dan is er natuurlijk nog de onvolprezen internationale nieuwszender BBC World (www.bbcworld.com), analoog vrij te ontvangen via Hot Bird (11.114, v) en sinds kort ook digitaal via Astra op 19,2 graden oost: 12.265 H, 27.500, 3/4, V 167, A 108. Of dit, door een Franse aanbieder van abonnementen digitale signaal vrij te ontvangen blijft, is de vraag. BBC World is er ook via Internet. Wie de nieuwe versie van Apple's Quick Time Player downloadt (www.apple. com/quicktime, ook voor Windows), krijgt BBC World er als `preset' bijgeleverd.

    • Raymond van den Boogaard