Journalist Thoenes in Dili gedood

De Nederlandse journalist Sander Thoenes, werkzaam voor de Financial Times en Vrij Nederland, is in Dili om het leven gebracht. De commandant van de internationale vredesmacht in Oost-Timor, Peter Cosgrove, heeft vanochtend gewaarschuwd dat de situatie in de provincie nog uiterst gevaarlijk is.

Sander Thoenes is het eerste buitenlandse slachtoffer van geweld in Oost-Timor sinds de internationale vredesmacht INTERFET afgelopen maandag op het vliegveld van de Oost-Timorese hoofdstad aankwam. Soldaten van de vredesmacht hebben het vliegveld en de haven van Dili onder controle, en voeren patrouilles uit in de stad. Maar ondanks de aanhouding van verscheidene leden van pro-Indonesische strijdgroepen en de inbeslagneming van een paar honderd zelfgemaakte pistolen en kapmessen, blijft Dili onveilig voor hulpverleners en journalisten. Een Amerikaanse fotograaf en een Britse journalist werden gered door INTERFET-soldaten nadat ze waren aangevallen.

De Australische commandant Cosgrove zei vanochtend aanwijzingen te hebben dat de milities ,,geagiteerd raken'' door het vooruitzicht dat eerder verjaagde vluchtelingen naar Dili terugkeren. ,,De afgelopen 24 uur zijn behoorlijk gevaarlijk geweest. Het lijkt er op dat de milities pogingen doen hun activiteiten op te voeren om te laten zien dat alles nog niet veilig is'', aldus Cosgrove.

Door de onveilige situatie is ook de voedselvoorziening nog niet goed op gang gekomen. Honderden vluchtelingen overvielen vanochtend een loods in Dili en gingen er vandoor met pakken rijst, meel en andere voedingswaar. Vandaag zou opnieuw worden begonnen met droppen van voedsel boven Oost-Timor.

De internationale vredesmacht maakt zich op om een tweede basis te vestigen in de stad Baucau, dat ook over een groot vliegveld beschikt. Baucau is de thuisbasis van de Indonesische strijdkrachten op Oost-Timor. Volgens een Australische voormalige militair attaché zijn gisteren in de stad vijf mensen vermoord door Indonesische soldaten. (AFP, AP, Reuters)