Japanse centrale bank weerstaat druk

Japans centrale bank is gisteren niet geweken voor politieke druk om de geldhoeveelheid te verruimen als maatregel tegen de recente stijging van de yen. Als reactie steeg de yen vandaag, terwijl Japanse beurskoersen daalden.

Politieke druk en stemmingmakerij in de media hadden de laatste dagen de verwachting opgeroepen dat het bestuur van de bank zou besluiten tot expansief monetair beleid. Dit zou de recente stijging van de yen tegengaan die in één klap de winsten van exporteurs van tafel veegt, juist nu de Japanse economie zich lijkt te herstellen. In `exportland Japan' hebben politici geen oog voor het gegeven dat anderzijds consumenten profijt zouden kunnen hebben van lagere importprijzen.

Gouverneur Masaharu Hayami van de bank boorde gisteravond al deze verwachtingen de grond in. Met een daggeldrente van 0 procent is er genoeg liquiditeit beschikbaar: ,,Ik kan me niet voorstellen dat een nog grotere hoeveelheid ook maar enige betekenis of effect zal hebben'', aldus Hayami. Ook Amerikaanse druk die – overigens zonder concrete uitspraken van Amerikaanse functionarissen – in Japan is opgevoerd, legde Hayami naast zich neer.

Met name de Amerikaanse econoom Paul Krugman stelt dat inflatie het beste middel is om Japan uit zijn recessie te halen. Vandaag nog beweert een Japanse krant dat de Amerikaanse regering zulk expansief monetair beleid als eis zou stellen voor een gezamenlijke interventie om de koers van de yen te drukken. In Japanse overheidskringen verschuilt men zich vaak achter ,,buitenlandse druk'' om eigen doelen te verwezenlijken.

Voor de stijging van yen voeren analisten twee redenen aan. Enerzijds verwachtingen dat de economie het beter gaat doen nu het eerste halfjaar groei heeft getoond. Anderzijds de verwachting dat de langetermijnrente in Japan zal gaan stijgen wegens voortgaande grote stimuleringspakketten van de regering en de daardoor navenant stijgende staatsschuld.

De yen schommelde in Tokio vandaag rond een koers van 104 yen per dollar. De Nikkei-beursindex daarentegen daalde ruim 3 procent omdat de vooruitzichten van exporteurs juist verslechteren bij de huidige dure yen.

    • Hans van der Lugt