Internationale beurzen

LONDEN

In een lichte zweem van paniek reageerden de Europese beurzen vanmorgen aanvankelijk op een 2,1 procent lager Wall Street en een verzwakking van de dollar met 2 procent tegenover de euro. De goudprijs leefde op, zodat Anglo American in Londen een van de weinige aandelen in Londen was die profiteerden. Na aanvankelijk 2 procent lager te zijn geopend, herstelde de beurs zich op basis van een verwachte hogere opening op Wall Street. Tegen de middag stond de FTSE-index 0,4 procent lager op 5935 punten.

FRANKFURT

De koersval op Wall Street en de fors lagere Nikkei-index in Japan zorgden ook in Frankfurt voor een slechte beurs. De DAX-index was 0,6 procent lager op 5251 punten. Het conglomeraat Preussag, dat aankondigde zijn scheepsbouwactiviteiten te fuseren met die van het Zweedse Celsius, mocht als een van de weinige aandelen omhoog, met 0,7 procent.

PARIJS

Elf en Total veerden vanmorgen op na hun koersverliezen van gisteren, die het gevolg waren van onzekerheid over de Opec-vergadering van vandaag en de invloed daarvan op de prijs van ruwe olie. Het herstel van de oliesector kon niet verhinderen dat de CAC-index 0,9 procent daalde tot 4572 punten.

TOKIO

De Japanse effectenbeurs heeft vanmorgen forse verliezen geleden. Het Nikkei-gemiddelde sloot bijna 3,4 procent lager op 17.325,76, een terugval van 607 punten. Handelaren toonden zich zwaar teleurgesteld in het besluit van de Japanse centrale bank om het huidige monetaire beleid te handhaven en geen extra geld in de economie te pompen door middel van valuta-interventies. Nu een interventie uitblijft, bestaat de vrees dat de koers van de yen nog verder zal stijgen, hetgeen schadelijk is voor de Japanse export.

Ook de overige beurzen in Zuidoost-Azië deden vandaag een stap terug, gemiddeld zo'n 1,5 procent.

NEW YORK

Op Wall Street daalde het Dow Jones-gemiddelde gisteren met 225,43 punten (2,08 procent) tot 10.598,47. De stemming werd bepaald door zwakte van de obligatiemarkt. Die was het gevolg van een verdere koersdaling van de dollar, in reactie op de bekendmaking van een recordtekort op de Amerikaanse handelsbalans over juli. De technologiesector leed bovendien onder een winstwaarschuwing van computerfabrikant Apple, dat zelf 12 procent van zijn beurswaarde verloor.