Hoogovens uit de gratie op Damrak

Het staalconcern Hoogovens was vanochtend het grootste slachtoffer van de negatieve sfeer op de Amsterdamse effectenbeurs. Het IJmuidense bedrijf zag de koers met ruim 4 procent dalen tot 51,95 euro. Een verklaring voor dit verlies zou het resultaat van het Franse staalconcern Usinor kunnen zijn dat over de eerste zes maanden van dit jaar flink in de rode cijfers is gekomen. Niet voor niets moest ook Hoogovens' fusiepartner British Steel 3 procent inleveren. Net als de voorgaande dagen moest het Damrak inleveren: rond het middaguur stond de index 2,33 punten lager op 562,41. Groot was het verlies niet, maar op zes beursfondsen na stonden vanochtend alle AEX-fondsen in de min. Behalve Hoogovens verloor geen enkel fonds meer dan 2 procent.

DSM behoorde tot de weinige stijgers, terwijl dit chemiefonds gisteren nog een stevig verlies incasseerde. Het aandeel won 35 eurocent op 36,30. Branchegenoot Akzo Nobel incasseerde een klein verliesje van 15 eurocent op 40,50 euro.

Ook zwaargewichten als Koninklijke Olie, Aegon en Philips zaten aan de verliezende kant. In afwachting van de Opec-bijeenkomst van vanmiddag, waar een beperking van het olie-aanbod op de agenda staat, daalde de koers van Koninklijke Olie met 1,40 euro tot 55,70. Verzekeraar Aegon zakte 1,20 naar 81 euro, elektronicaconcern Philips leverde 40 eurocent in op 95,05.

Baan maakte vanochtend gekke sprongen. Het aandeel pakte aanvankelijk 25 eurocent vooruitgang, maar leverde dat grotendeels in nadat het bedrijf het gerucht ontzenuwde dat bestuursvoorzitter Mary Coleman op korte termijn winst in het vooruitzicht had gesteld. Baan hield uiteindelijk een stuiver winst over op 14,05.

Grote verliezer onder de Midkap-aandelen was Randstad dat, een dag na de overname van het Spaanse Tempo Grup, 1,4 procent inleverde tot 48,50.