Het gelijk van de derde doelman

Na de beste wedstrijd van PSV in dit seizoen, zoals trainer Erik Gerets het duel van gisteravond met Valencia omschreef, kon Ronald Waterreus zich niet voorstellen dat zijn rol voorlopig is uitgespeeld.

De veelbesproken doelman die naar verwachting binnenkort moet plaatsmaken voor de Joegoslavische aanwinst Ivica Kralj, werd gisteravond al in de vierde minuut verrast door een schot van de gevaarlijke spits van Valencia, Claudio Lopez. `De luis', zoals zijn bijnaam in Spanje luidt, kogelde de bal vlak onder lat in het doel nadat hij voor een vrije trap was gestart vanuit buitenspelpositie. Waterreus hoorde de bal ,,alleen maar suizen''. Dank zij een omstreden strafschop, die werd veroorzaakt én benut door Van Nistelrooy, hield PSV nog een punt over aan het eerste Champions League-duel in Eindhoven.

De Brabantse ploeg speelde veel op de helft van de tegenstander, maar toch hadden de Spanjaarden aan het langste eind kunnen trekken. In de tweede helft moest Waterreus een keer buiten zijn strafschopgebied ingrijpen. Hij tastte mis, maar Lopez schoot de bal naast. PSV en Waterreus mochten van geluk spreken want dat overkomt de Argentijnse sluipschutter zelden. In de drie duels die Valencia vorig seizoen van kampioen FC Barcelona won, scoorde Lopez zes keer. Desondanks kreeg hij van de PSV-verdedigers te veel ruimte.

Waterreus bleef er redelijk koel onder. Voor hem had dit duel een extra spanningselement. Vorige week verklaarde Kralj voor de tv-camera doodleuk dat hij zo snel mogelijk een kans krijgt van trainer Gerets. De trainer had hem dat toegezegd. ,,Ik hoorde dat in München van oud-ploeggenoot Mitchell van der Gaag, die ik vanuit het trainingskamp belde. Ik dacht: daar gaan we weer.''

In de voorbereiding op het duel met Valencia liet Gerets doorschemeren dat Kralj aan de bak mag zodra hij ,,wedstrijdfit'' is. Maar een debuut in een Champions League-duel zou ongelukkig zijn. Tenslotte heeft de Joegoslaaf, die een paar woorden gebroken Engels spreekt, nog geen enkele officiële wedstrijd met de defensie van PSV gespeeld. Waterreus: ,,Ik begrijp die argumenten niet. Kralj is al drie weken wedstrijdfit. En ervaring met de verdediging had ik ook niet toen de competitie begon. Wat heb ik nu voor kansen gehad in de voorbereiding? In drie oefenwedstrijdjes mocht ik meedoen.''

Wellicht is zaterdag, wanneer PSV-Willem II op het programma staat, het moment aangebroken dat Gerets zijn belofte aan Kralj gestand doet. Een tijdbom, die al wekenlang zachtjes tikt onder het elftal van PSV, kan dan tot ontploffing komen. Waterreus is in dit stadium niet van plan zich neer te leggen bij een reserverol. ,,Dan zou iemand zonder dat hij een plek heeft afgedwongen een kans krijgen. In dat geval ben ik hier niet op m'n plaats. Zo werkt dat niet. Zelfs Van Nistelrooy moest vorig jaar presteren voor een basisplek.'' Waterreus vindt dat er geen aanleiding is hem te vervangen. ,,Er is geen reden mij te passeren. Ik vind dat ik niet slecht sta te keepen voor een derde doelman.''

Kralj had eigenlijk als eerste doelman van PSV het seizoen moeten starten, maar of de duvel er mee speelde kreeg hij al snel een blessure. Daardoor kwam Waterreus opnieuw tussen de palen. De afgelopen jaren besliste hij de concurrentiestrijd met Stanley Menzo in zijn voordeel en de competitie met de Duitser Georg Koch. Hij zou beiden hebben weggepest. De conclusie is dan snel getrokken dat Gerets bij Lierse SK, waar hij Menzo als keeper had, volledig werd geïnformeerd over het karakter van Waterreus. ,,Als dat zo is dan hebben twee grote sportmensen zich enorm verlaagd in vooroordelen'', vindt Waterreus. ,,Maar ik weiger dat te geloven. Ik weet dat ik het imago heb van een pestkop. Ik heb echter nooit problemen gehad met Menzo, noch met Koch. En vraag al die andere keepers met wie ik heb samengewerkt maar hoe ik in elkaar zit.''

Hoewel Gerets enkele keren langs drentelde in de catacomben van het PSV-stadion, voelde Waterreus vannacht kennelijk behoeft om zijn hart te luchten. ,,Ik vind het leuk om mijn gelijk te kunnen halen. Het is toch ondankbaar zoals ik nu moet werken? Als ik een keer misgrijp, wordt er misschien meteen gezegd: `We hebben het toch maar goed gezien'. De trainer heeft zich misschien in mij vergist. Ja, in mijn karakter én mijn kwaliteiten als doelman. Hij zit nu met een probleem opgezadeld dat hij niet had verwacht.''

Als een verschoppeling voelde Waterreus zich deze zomer behandeld door de club waar hij al vijf jaar werkzaam is. Hij hoefde maar `ja' te zeggen of hij was verkocht aan Real Santander. ,,De voorzitter (Van Raaij, red.) zei aan het einde van het vorige seizoen tegen mij: `Wij zullen niets ondernemen om jou weg te doen'. Na mijn vakantie was ik niet meer welkom bij PSV. Gerets zei: `Als je derde keeper wilt zijn, mag je met ons meetrainen'. Daarna hebben we twee gesprekken gehad. Daarin heb ik gezegd dat ik zou vechten voor mijn plaats.''

Gerets beloofde hem een kans te geven. ,,Ik wil nog steeds niet weg bij PSV. Als ik kijk naar de ambiance, de supporters, de trainingsfaciliteiten, vind ik dit de beste club in Nederland om voor te spelen. We hebben ons nu aardig geweerd tegen Bayern München en Valencia. Er begint iets moois te bloeien bij PSV. Er groeit een ploeg die nog jaren voort kan. Daarom hoop ik zaterdag gewoon onder de lat te staan. Mijn voorbereiding te doen, mijn wedstrijd te spelen en na afloop m'n whisky-colaatje te pakken .''

    • Erik Oudshoorn