Hamasleiders in Jordanië gearresteerd

De Jordaanse autoriteiten hebben vanochtend drie leiders van de moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas aangehouden bij hun terugkeer uit Iran. Het betreft Khaled Meshal, Musa Abu Marzuk en Ibrahim Ghosheh. Marzuk, die in tegenstelling tot de andere twee niet de Jordaanse nationaliteit heeft, wordt uitgewezen. De overige twee worden door een militaire rechtbank berecht op beschuldiging van onder andere lidmaatschap van een verboden groep. De maatregel volgt op de sluiting van de bureaus van Hamas, vorige maand. Tegen de drie was toen een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Hamas, dat verscheidene dodelijke aanslagen op burgers in Israel heeft uitgevoerd, is al lang verboden in Jordanië. Maar de regering gedoogde zijn activiteit tot vorige maand omdat het veel aanhangers telt onder de Palestijnse meerderheid in Jordanië. De ommezwaai in het Jordaanse regeringsdenken heeft kennelijk te maken met het aantreden van een nieuwe premier in Israel, Ehud Barak, en de daaruitvolgende hervatting van het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen.

De Jordaanse premier, Abdel-Rauf Rawabdeh, zei vorige week dat Hamas de nationale veiligheid in gevaar bracht. Hij zei dat Hamas wapens opsloeg en Jordanië als opleidingsbasis gebruikte. Hamas op zijn beurt heeft ontkend enigerlei overeenkomst met de Jordaanse regering te hebben geschonden. Volgens zijn woordvoerders wil Jordanië het Israel en de Verenigde Staten naar de zin maken. Jordaanse fundamentalistische groepen hebben boos en bezorgd gereageerd op de maatregelen tegen Hamas. (Reuters, AP)