`Gravin van Wessex misbruikt koningshuis'

De gravin van Wessex, voor haar huwelijk met prins Edward bekend als Sophie Rhys-Jones, ontkent in haar werk misbruik te maken van haar recent verworven koninklijke `meerwaarde'.

Integendeel, zei zakenpartner Murray Harrin gisteren namens Sophie Wessex op een feestje in Londen: hun PR-bedrijf, RJH public relations, heeft de laatste tijd juist aanbiedingen geweigerd die overduidelijk mikten op haar nieuwe, koninklijke contacten. Wel heeft de gravin na haar huwelijk in juni haar publieke optredens als manager van het PR-bedrijf wat verminderd, zei Harrin.

De laatste dagen verschenen er berichten in de Britse pers als zou koningin Elizabeth er bij Wessex op hebben aangedrongen dat zij haar PR-werk zou staken. De vorstin zou onder meer ontriefd zijn door een foto van Wessex, staand bij een stand van autofabrikant Rover op een autoshow in Frankfurt.

Het PR-bureau van de gravin verzorgt de public relations voor bedrijven die onder meer luxe artikelen verkopen. Vorige week sloot het bedrijf een contract ter waarde van 250.000 pond om de nieuwe Rover 75 te gaan promoten. Volgens de Daily Mail had de gravin dat contract alleen maar gekregen vanwege haar koninklijke contacten, niet vanwege haar professionele prestaties. Eerder deze maand baarde haar echtgenoot, prins Edward opzien met zijn kritiek dat de Britse pers ,,iedereen haat die succes heeft''.

Een woordvoerder van Buckingham Palace heeft de berichten over het standje van Elizabeth aan het adres van Wessex tegengesproken. ,,Het is gewoon niet waar'', zei hij. ,,De gravin heeft voor haar trouwerij al duidelijk gemaakt dat ze tijdens haar huwelijk haar carrière zou voortzetten. Iedereen was daar toen ontspannen over en dat is nog zo.''

Wessex zelf heeft inmiddels een brief gestuurd aan al haar zakenrelaties. ,,De bedoeling van deze brief is om u ervan te verzekeren dat ik helemaal toegewijd ben aan RJH en, zoals ik al tijdens mijn verloving zei, is en blijft het gewoon `business as usual'.''