Faalangst breekt Willem II op in duel met Bordeaux

In de Nederlandse voetbalcompetitie kan Willem II zich in goeden doen met vrijwel elke tegenstander meten, internationaal is de ploeg van Co Adriaanse nog niet zover. Gisteren leden de Tilburgers hun tweede nederlaag in de koningsklasse van het Europese clubvoetbal, de Champions League. Girondins de Bordeaux was met 3-2 te sterk voor de `Tricolores' die vooral in de eerste helft bevangen waren door faalangst.

Fatale gevolgen bleven uit, want de achterstand na 45 minuten bedroeg slechts 2-1.Dankzij een toevalstreffer van het hoofd van aanvaller Abdellaoui, op aangeven van verdediger Jaliens, hield Willem II in de tweede helft uitzicht op een verrassing in groep G. Die hing zowaar een tijdje in de lucht nadat invaller Sanou in de 70ste minuut de gelijkmaker aantekende. De treffer van de Afrikaan was de beloning voor een passievolle tweede helft, waarin Willem II alle schroom van zich afschudde.

Feindouno, een andere invaller, maakte echter acht minuten voor tijd een einde aan de droom. Met een leep boogballetje passeerde hij in de 82ste minuut doelman Mampaey, waardoor Willem II na twee speelronden de laatste plaats bezet in groep G. Dinsdag mag de ploeg op bezoek bij Sparta Praag, dat gisteren in Moskou een verdienstelijk gelijkspel uit het vuur sleepte in het duel met Spartak, 1-1.

Adriaanse was na afloop nuchter in zijn analyse. ,,Faalangst van mijn spelers is ons in de eerste helft opgebroken'', erkende de coach die zijn ploeg gisteren opnieuw in een zeer aanvallend keurslijf perste. ,,We kwam enorm lullig op achterstand, dat werkte door in het verdere verloop van de eerste helft.'' Adriaanse doelde daarmee op het doelpunt van verdediger Victoria, die na 17 minuten een vrije trap van de Fransen in eigen doel kopte.

Het tweede doelpunt van de Franse landskampioen, momenteel zeer matig op dreef in de eigen competitie, volgde vijf minuten later. Aanvalsleider Laslandes rondde een fraaie aanval af, waarbij de defensie van Willem II volledig uiteen werd gereten. Een monsternederlaag leek onafwendbaar, maar opmerkelijk genoeg faalde de thuisploeg opzichtig in de afronding. Zo kon het gebeuren dat de treffer van Abdellaoui, vijf minuten voor de onderbreking, zowaar de spanning terugbracht in de wedstrijd.

Na rust trad een geheel ander Willem II voor de dag in het matig gevulde Parc Lescure, moedig en aanvalslustig. ,,We speelden met meer passie'', aldus Adriaanse. ,,Ik was zeer tevreden over de strijdlust bij mijn spelers. Maar voetballend kwamen we er niet doorheen.'' Mede daarom besloot hij de tot spelmaker gebombardeerde Abdellaoui in te wisselen voor Sanou, de supersub uit Burkina Faso. Net als in de Nederlandse competitie maakte de spits zijn faam als pinchhitter waar. In de 70ste minuut passeerde hij doelman Ramé na een listige steekpass van middenvelder Galásek.

Uiteindelijk voorkwam invaller Feindouno een sensatie. Dankbaar maakte de aanvaller gebruik van het geklungel in de defensie en met een boogbal verraste hij doelman Mampaey. Feindouno beeindigde daarmee de trieste reeks van de Fransen, die sinds 14 augustus niet meer wonnen.

Voor Willem II resten nog vier duels om minimaal de derde plaats in groep G veilig te stellen. Die positie geeft straks recht op deelname aan de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. ,,Drie keer vier is twaalf'', rekende Adriaanse gisteren vier. Maar vier overwinningen op rij lijken een utopie voor de Nederlandse subtopper die in de eigen competitie zaterdag al weer de volgende lastige tegenstander ontmoet, PSV.