Extra verdenking Zwarte Cobra

Het openbaar ministerie onderzoekt of Henk Orlando R., alias `de Zwarte Cobra', opdracht heeft gegeven tot een fatale bomaanslag in Amsterdam op 1 juli van dit jaar. Dat bleek tijdens de eerste dag van het strafproces tegen R., die wordt verdacht van grootschalige drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens de aanslag in Amsterdam-Osdorp kwam een 27-jarige vrouw om het leven toen haar auto werd opgeblazen. Haar 44-jarige Servische vriend P., die achter zijn vriendin aanreed, bleef ongedeerd.

Tijdens de zitting zei officier van justitie F. Teeven over aanwijzingen te beschikken dat de bom eigenlijk voor P. bedoeld was. De aanslag zou een wraakactie zijn geweest voor een door de politie verijdelde aanslag op het leven van R. in september 1997.

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Amsterdam de Serviër D.I. tot acht jaar gevangenisstraf wegens drugshandel en het plannen van de aanslag op Henk R. Tegenover een politieman had R. zich echter laten ontvallen dat niet I., maar een zekere `Jerry' de ,,grote man'' was. Volgens Teeven beschikt het OM nu over informatie dat deze Jerry en de Serviër P. één en dezelfde persoon zijn.

De geplande bomaanslag op Henk R. werd ingegeven door ruzie over een mislukt drugstransport naar Engeland, waar op 6 september 1997 een vrachtwagen met 48,8 kilo cocaïne, 364 kilo hasj en 198 kilo marihuana werd onderschept. Volgens het openbaar ministerie was Henk R. een van de organisatoren van het transport.

Volgens advocaat P. Doedens zijn er aanwijzingen dat de drugszending is `weggetipt', dat wil zeggen willens en wetens door justitie is doorgelaten. De rechtbank stemde in met zijn verzoek om de verhoren van de chauffeur van het transport door de Engelse politie toe te voegen aan het dossier.

Omdat een groot aantal getuigen opnieuw moet worden gehoord, verwees de rechtbank de zaak R. daarna terug naar de rechter-commissaris. Dit betekent dat R. pas volgend jaar opnieuw voor de rechter zal verschijnen.