Dodental in Taiwan meer dan 1.800

Taiwan is vanochtend opgeschrikt door twee zware naschokken, waarvan een met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het dodental van de aardbeving van gisteren is opgelopen tot meer dan 1.800.

Onder de puinhopen van ingestorte gebouwen bevinden zich naar schatting nog 2.500 mensen. Er is weinig hoop dat er nog veel overlevenden zullen worden aangetroffen.

Net als gisteren lag het epicentrum van de bevingen vanochtend in de provincie Nantou, in het midden van het eiland. De schokken werden gevoeld tot in de ongeveer 200 kilometer noordelijk gelegen hoofdstad Taipei, waar gebouwen trilden en veel inwoners opnieuw uit angst de straat op gingen. Maar er zijn geen meldingen over nieuwe slachtoffers. In het bergachtige gebied van Nantou zelf wordt een groot waterbekken bedreigd. In een dam van het Sun Moon meer zijn scheuren ontdekt, terwijl door modderstromen de doorgang van een rivier dreigt te worden geblokkeerd. Bewoners van twee steden is aangeraden zich uit de voeten te maken.

De naschokken troffen Taiwan op een moment dat binnen- en buitenlandse hulpverleners nog volop bezig zijn met reddingswerkzaamheden na de zware aardbeving van gisteren, die naar schatting meer dan 100.000 mensen dakloos heeft gemaakt. Maar de reddingswerkers halen nu meer doden dan levenden uit de puinhopen.

De meeste slachtoffers zijn vermoedelijk gevallen in het gebied van Nantou en de naburige provincie Taichung. In de 60.000 inwoners tellende stad Tungshih is bijna geen huis onbeschadigd gebleven, een op de drie gebouwen zou zijn ingestort. Water- en elektriciteitsvoorzieningen zijn afgebroken, en ook de telefoonverbindingen zijn verbroken. De hulpverlening wordt ook bemoeilijkt doordat alle bruggen over de Tachia rivier zijn ingestort, zodat de belangrijkste toegangsweg naar Tungshih onbegaanbaar is geworden. De inwoners van de stad hebben de nacht doorgebracht in de open lucht of slapend in auto's.

Vanuit de hele wereld komen reddingsteams aan. China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie, heeft hulp aangeboden. De Taiwanese regering heeft daarvoor zijn dank uitgesproken. ,,Dit zou een goed begin kunnen zijn om de betrekkingen te verbeteren'', zei voorzitter Su Chi van de Mainland Affairs Council, het ministerie dat verantwoordelijk is ten aanzien van Peking. Ook de VN, waarvan Taiwan geen lid meer is sinds de toetreding van China, sturen een hulpteam. (AP, Reuters)