Doden bij gevechten in Somalië

Bij gevechten tussen rivaliserende bendes zijn tenminste 39 doden en vijftig gewonden gevallen op twee plaatsen in Somalië. Dat hebben getuigen gisteren bevestigd. In Kismayo, 400 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Mogadishu, stierven zeker dertig mensen bij een treffen tussen twee facties. Bij een tweede schietpartij tussen twee andere clans in Balad, 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad, kwamen tenminste negen mensen om het leven.

De incidenten komen op een moment dat de Verenigde Naties naar mogelijkheden zoeken om het ingestorte staatsbestel in Somalië weer tot leven te wekken. Sinds de val van president Siad Barre in 1991 mist het land een centrale regering. De staat is uit elkaar gevallen en de verschillende regio's worden beheerst door rivaliserende groepen die alleen maar uit zijn op vergroting van de macht en het eigen gewin.

De verschillende organisaties van de Verenigde Naties hebben hun werkzaamheden in Zuid-Somalië maandag voorlopig opgeschort nadat een bestuurder van Unicef, de VN-organisatie voor hulp aan kinderen, vorige week bij een overval werd gedood. Vorige maand waren ook al twee buitenlandse dokters vermoord. Het bevriezen van de werkzaamheden treft onmiddellijk de plaatselijke bevolking die toch al zwaar heeft te lijden onder het aanhoudende geweld van de bendes. Zij moet het voorlopig zonder onderwijsondersteuning, zonder assistentie bij de watervoorziening en zonder voedselhulp stellen. Volgens de VN dreigen zeker 400.000 Somaliërs van de honger te sterven. De eerste doden zijn al gevallen in het door droogte geteisterde noorden. (Reuters, AP)