De kijker betrapt op vooroordelen

In The Opposite of Sex gebeurt al na een paar verbluffende minuten iets dat in de meeste films nooit gebeurt. De kijker wordt betrapt. Zijn reacties, zijn verwachtingen, zelfs zijn seksuele voorkeuren worden door de hoofdpersoon voortdurend ontmaskerd. De film lijkt soms wel een cabaretvoorstelling. De hoofdpersoon van The Opposite of Sex is Dedee Truitt, een zestienjarige met een rijp lichaam en een overrijpe geest, die ze beide inventief gebruikt om haar jeugd tussen de white trash van Louisiana vaarwel te zeggen.

Via de voice-over spreekt Dedee het publiek onverbloemd toe. Van politieke correctheid heeft ze nog nooit gehoord. In de eerste scène zien we hoe Dedee een sigaret uitmaakt op de kist waarin haar stiefvader begraven wordt en horen we hoe ze de kijker waarschuwt dat ze geen gouden hart heeft en het in deze film niet krijgt ook: ,,But relax, there's other people a lot nicer coming up - we call them losers.'' Dedee ontmoet haar losers in een rijke buitenwijk in een kleine stad in Indiana. Daar trekt ze in bij Bill, haar twintig jaar oudere halfbroer, die ze nog nooit heeft ontmoet. Bill is een lieve leraar Engels die samen met een even mooi als dom als jong vriendje het huis met zwembad bewoont van zijn aan aids gestorven grote liefde. Over de vloer komt ook nog vaak Lucia, de verbitterde, alleen oud wordende zuster van deze Tom. Al snel verleidt Dedee Matt, het vriendje van Bill omdat ze een vader nodig heeft voor haar ongeboren kind en vertrekt met hem naar Californië. Bill en Lucia zetten de achtervolging in omdat Dedee behalve Matt ook het geld van Bill en de as van Tom heeft meegenomen. De maffe, op verschillende soorten seks en liefde gerichte plot, die nog veel ingewikkelder wordt, biedt veel ruimte voor cynisch commentaar van Dedee, een rol die Christina Ricci met vilein plezier lijkt te vervullen. Maar ook de losers hebben van regisseur en scenarioschrijver Don Roos goede teksten gekregen - The Opposite of Sex is een film die je je graag letterlijk zou herinneren. Antwoordt Matt op de vraag van Dedee waarom hij het nooit met een vrouw heeft gedaan: ,,I've never tried communism, but I know I wouldn't like that. It's the same thing. Or grits.'' Vooral die laatste twee toevoegingen geven verrukkelijk inzicht in Matts gedachtenwereld. Oude vrijster Lucia, met verrassende timing gespeeld door Lisa Kudrow (Phoebe in de sitcom Friends) weet haar iets rijkere denkwereld eveneens krachtig te verwoorden. Zegt Lucia als ze gek wordt van het lieve gedrag van Bill: ,,You make me feel like the baroness in The Sound of Music. While everybody is singing and climbing an Alp, I just want to stuff that guitar up that nun's ass.'' Maar Dedee heeft altijd het laatste woord. Moest je vriendje huilen bij dat stukje over Bills verdriet om Matt? Dan is-ie vast homo.

The Opposite of Sex is het regiedebuut van Roos, die eerder scenario's schreef voor onder meer Single White Female, Love Field en Boys On The Side. Roos heeft met zijn eerste eigen film de regels van de genres waar hij zich tot dan toe aan gehouden heeft, eens te kijk willen zetten. De voice-over die zich rechtstreeks tot de kijker richt is een bijzondere vondst in een scenario dat knap met stereotypen goochelt. Er is ook iets raars aan de hand met die voice-over. De teksten zijn zo geschreven dat het lijkt alsof het cynische commentaar van Dedee altijd een kern van waarheid bevat, alsof zij durft te zeggen wat iedereen denkt. De tagline van The Opposite of Sex luidt: `You'll laugh, you'll cry, you'll be offended'. Door de veronderstelling dat Dedee's ranzige opvattingen niet alleen de hare zijn, is Roos zowel het eerste als het laatste gelukt.

The Opposite of Sex. Regie: Don Roos. Met Christina Ricci, Martin Donovan, Lisa Kudrow, Lyle Lovett, Ivan Sergei, Johnny Galecki, William Scott Lee. In: Desmet, Amsterdam; Babylon 1, Den Haag; Rembrandt 5, Eindhoven; Cinemariënburg, Nijmegen.

    • Bianca Stigter