Christina Ricci

In een reeks profielen van gezichtsbepalende filmsterren deze week Christina Ricci, die de overgang van kindster naar volwassen actrice goed heeft doorstaan. In The Opposite of Sex is ze de schrik van politiek-correct Amerika.

De overgang van kindsterretje naar volwassen acteur is vaak een moeilijke. Drew Barrymore, het schattige zusje uit E.T., en Macaulay Culkin, het heldje uit de eerste twee Home Alone films, zijn de twee meest recente voorbeelden van moeizaam over hun puberteit heenstappende sterretjes. Christina Ricci heeft er minder last van gehad. Ricci (Santa Monica, Californië, 12 februari 1980), die bij Culkin op school zat, werd toen ze acht was ontdekt in een schoolvoorstelling door een buurman met connecties in de show-business. Ze debuteerde in 1990 als het jongere, grootogige zusje van Winona Ryder in Mermaids. Een jaar later was ze Wednesday in Barry Sonnenfelds verfilming van de strip The Addams Family. Ricci speelde de morbide, niet van haar stuk te brengen dochter zo goed dat er voor dit karakter een grotere plaats werd ingeruimd in het vervolg, Addams Family Values. De actrice wijt de relatief makkelijke overgang naar volwassen rollen aan het spelen van Wednesday. Daardoor is zij nooit schattig geweest, en had ze dus niets te verliezen. Van belang is waarschijnlijk ook dat Ricci niet op Hollywood heeft gewacht, maar haar heil heeft gezocht in het onafhankelijke circuit. Vorig jaar werd zij uitgeroepen tot de onofficiële koningin van de independent film. Ze speelde behalve in The Opposite of Sex ook in Terry Gilliams Fear and Loathing in Las Vegas, in Pecker, de nieuwe komedie van John Waters, Buffalo 66, het debuut van Vincent Gallo, en in nog een aantal andere films dat hier nog moet worden uitgebracht. Het griezelig grappige meisje uit The Addams Family is uitgegroeid tot een miniatuur seksbom die weet wat ze wil, ook al zijn haar weelderige vormen nog verpakt in babyvet. Het is te hopen dat Ricci's aparte schoonheid niet alsnog door de amusementsindustrie getemd wordt, zoals eerder gebeurde met Courtney Love, met wie ze binnenkort in 200 Cigarettes te zien is.

Ook Ricci speelde na haar doorbraak in The Addams Family in paar mindere films, zoals That Darn Cat en Gold Diggers: The Legend of Bear Mountain. Maar Ricci's lichaam werd al snel te oud voor kinderfilms: voor Gold Diggers moesten haar borsten in haar kostuum worden weggewerkt. Ricci's volwassen carrière begon met een reeks afwijzingen. Ze deed auditie voor Lolita, voor Batman & Robin, voor Romeo+Juliet, voor Titanic, maar werd telkens afgekeurd. Ook voor The Ice Storm (1997), Ang Lee's schets van seksuele vrijheid en sensuele dofheid in de jaren zeventig, was ze geen eerste keus, maar de ouders van uitverkoren Natalie Portman, die nu de vrouwelijke hoofdrol speelt in Star Wars: The Phantom Menace, vonden dat er te veel seks in het script zat en trokken hun dochter terug. Ricci speelt in The Ice Storm een griezelig voorlijk meisje op de grens van volwassenheid, dat een jonger buurjongetje en diens nog jongere broertje verleidt terwijl haar vader een affaire heeft met hun moeder.

Sinds haar tweede doorbraak in The Ice Storm heeft Ricci al in meer dan acht films gespeeld. Op haar beroep heeft de jonge actrice een pragmatische visie behouden: ,,Just show up and say your lines.'' Ricci, die zich heeft ingeschreven voor Columbia University maar niet van plan is ook daadwerkelijk te gaan studeren, heeft zelf ook al een scenario geschreven, Asylum, over een groep tieners die niet volwassen willen worden. De actrice houdt nog steeds van horror. ,,I like playing people who are [...] afraid or ashamed of who they are'', zei ze tegen een Amerikaanse krant.

    • Bianca Stigter