Centrale slagerij van Albert Heijnnaar Britten

Supermarktketen Albert Heijn verkoopt zijn centrale slagerij in Zaandam aan de Britse Hilton Food Group. De slagerij, die een deel van het vlees voor de Albert Heijn-winkels levert, gaat verder als Hilton Meats Zaandam. De 350 werknemers gaan mee naar de nieuwe eigenaar.

Dat hebben Albert Heijn en Hilton Food Group gisteren meegedeeld. De verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

Albert Heijn had zijn vier slagerijen sinds juli van dit jaar in de etalage staan. Eerder deze maand werden vleeswarenproducent Meester in Mijhe en het in Moergestel gevestigde Nistria, dat vegetarische vleesvervangers maakt, verkocht aan Sara Lee Meats Europa. Alleen de centrale slagerij in Groenlo is nu nog te koop. Albert Heijn wilde van de vleesverwerkende bedrijven af, omdat ze over onvoldoende capaciteit beschikken.

De centrale slagerij in Zaandam verwerkt zo'n 300 ton vlees per week, hoofzakelijk rundvlees. Hilton blijft Albert Heijn de komende vijf jaar vlees leveren vanuit Zaandam. Het Britse bedrijf levert de supermarktketen al Greenfields-biefstuk uit Schotland. Daarnaast voorziet het onder meer de Britse warenhuisketen Marks & Spencer en hamburgerrestaurant McDonald's van vlees.

De Hilton Food Group, een concern met 1,2 miljard gulden omzet en 1.500 werknemers, zal de komende vijf jaar fors investeren in de slagerij in Zaandam. Volgens Albert Heijn is schaalvergroting noodzakelijk voor het vleesbedrijf om de internationale concurrentie te kunnen bijbenen. Zolang Albert Heijn de enige afnemer blijft, is dat niet mogelijk. Om te voorkomen dat vlees bij de supermarktketen duurder wordt dan bij concurrenten heeft het Zaanse concern besloten al zijn slachterijen af te stoten. Eind vorig jaar werd de slachterij in Eindhoven al aan Dumeco verkocht.

Met de verkoop van de vleesverwerkende bedrijven zet Albert Heijn het afstoten van eigen productiebedrijven voort. Eerder verkocht de supermarkt de centrale bakkerijen aan Quality Bakers en de chocoladefabrieken aan Verkade. Beschuit, drop en Italiaanse pastaproducten worden inmiddels ook niet langer zelf gemaakt. In Zaandam heeft Albert Heijn nog een fabriek voor Perla-koffie, Albert-Heijnthee en de huiswijn.