Aantal recepten stijgt tot in totaal 125 miljoen

Huisartsen en medisch specialisten hebben in 1998 zo'n 125 miljoen recepten uitgeschreven voor geneesmiddelen die patiënten in de apotheek konden krijgen, 16 miljoen meer dan in 1997. Gemiddeld kreeg elke Nederlander acht recepten met per voorschrift voor 43,74 gulden aan medicijnen.

Dit blijkt uit cijfers van de Stichting farmaceutische kengetallen (Sfk). Mensen van 65 jaar of ouder krijgen ruim drie keer zoveel recepten als de rest van de bevolking. Gemiddeld slikte elke 65-plusser vorig jaar voor ruim 1.140 gulden aan medicijnen. De gemiddelde Nederlander, dus inclusief de 65-plussers, gebruikte voor 404 gulden een geneesmiddelen. In totaal komt dat neer op 6,4 miljard gulden, ruim 600 miljoen gulden meer dan in 1997.

Tweederde van alle kosten komt voor rekening van een paar soorten medicijnen: cholesterolverlagers, maagzuurremmers, pijnstillers, antidepressiva, slaapmiddelen en middelen tegen astma.

Ruim 70 procent van het geld dat voor nieuwe geneesmiddelen beschikbaar is gaat op aan hiv/aidsremmers: 130 miljoen gulden. Alleen al aan deze medicijnen kost een hiv- of aids-patiënt 10.000 gulden per jaar.

De maagzuurremmer Losec van het Zweedse bedrijf Astra scoort met een omzet van 324 miljoen gulden het hoogst. Maagzuurremmers vormen ook de grootste groeiers in het geneesmiddelenpakket. De meeste recepten worden echter uitgeschreven voor pijnstillers: zeker 4,5 miljoen keer kwam een patiënt bij de apotheek met een recept voor bijvoorbeeld paracetamol of aspirine. Overigens signaleert SFK in haar jaarrapport dat medicijnen voor een steeds langere periode worden voorgeschreven. Kreeg in 1991 een patiënt een voorraad voor gemiddeld 38 dagen mee, vorig jaar was dat voor 45 dagen.