Wij leven van de wind

`Velen hebben de vruchten kunnen plukken' van de `ongekende economische vooruitgang' van deze eeuw. Aldus de troonrede van vandaag. Waar moet dat heen? Drie dagen winkelen. Gooi dat geld de lucht in voor een ballonvaart. Kauw op een oester en denk aan een volgende aankoop. En welja, doe die vaas voor tweehonderd gulden er ook maar bij. Impressie van de bestedende klasse: Geld moet rollen!

(Foto's Bas Czerwinski, tekst Margriet Oostveen)

Wie: Ans Roeg (36), Marco Wolf (27), Anne Wolf (49), Cor Wolf (52)

Waar: Welcome warenhuis, Aalsmeer

Wat: Een babyledikant, -commode, -kast en -wagen

Hoeveel: ƒ 2.960,-Ans: ,,Opeens was ik zwanger. We zijn heel content.''

Marco: ,,En nu zijn we hier voor het meubelgebeuren.''

Ans: ,,Wij weten precies wat we willen hebben.

''Marco: ,,Tweeduizend gulden voor de kamer. Niet meer.''

Ans: ,,Het huis is geel met terracotta. Daar moest het in passen.''

Marco: ,,Wij willen alles nieuw.''

Cor en Anne, de ouders van Marco, kwamen mee.Cor: ,,De babywagen krijgen ze van ons. Het is wel een prijs, hoor.''

Anne: ,,Een kind kost veel meer geld dan vroeger.''

Ans: ,,Maar alle onderdelen van de wagen combineren en het hoesje is van dalmatiërstof.''

Cor: ,,Krijg ik nou korting omdat het in de krant komt?'

Anne: ,,Dat het een warm nest wordt is toch het belangrijkste.''Ans: ,,Ja. De liefde.'

Wie: Anne Savelkoul (10)'

Waar: Gadget-winkel Enesco Collectibles, Den Bosch

Wat: Garfield sleutelhangerHoeveel: ƒ7,50

Binnen had ze zelf afgerekend. Na drie weken sparen.,,Er is een strip waar Garfield de hele tijd zijn tong uitsteekt. Hij doet hele leuke dingen.,,Mijn Garfield rugzak kostte zesenzestig gulden. Mijn Garfield stripboek was zesvijfennegentig. Mijn Garfield kussen zevenvijfennegentig. Even denken. Op de kermis heb ik een Garfield knuffel gewonnen. En ik heb een Garfield telefoon op mijn kamer. Die kostte honderdvijfentwintig gulden. Daar heb ik voor gespaard en er was ook geld van oma bij.,,Ik krijg tweevijftig zakgeld per week. En ook nog eenvijfenzeventig per week van oma. Soms koop ik een cadeautje maar verder koop ik van al mijn geld Garfield. Als ik wat tekort kom vraag ik of ik wat mag lenen.,,Morgen neem ik mijn sleutelhanger mee naar school. Ik denk dat iedereen kijkt. In de klas sparen de meesten dingetjes van Tweety.''

Wie: Annemie Weegels (56), Nele den Hartog (32)

Waar: Residence Woonbeurs, Congresgebouw Den Haag

Wat: Dozijn oesters, glas champagne

Hoeveel: ƒ 60,-Annemie: ,,Wij staan hier even met een hapje na te denken over een oud Chinees paard uit de Han-dynastie.

''Nele: ,,Van steen. Heel groot en oer. Kost 7.000 gulden.''

Annemie: ,,We wachten op een telefoontje van het thuisfront. Of het mag.''

Nele: ,,Ik vind het een heerlijk paard voor in de living. Maar volgende week wil ik in Amsterdam ook graag een stuk kunst kopen.''

Annemie: ,,Wij leven in welstand, ik weet het. In Namibië had ik het toch een stuk slechter. Ik ben me daarvan heel bewust.''

Nele: ,,Mijn kinderen verwen ik niet. Geen bergen speelgoed.''

Annemie: ,,Laat ze maar lekker met de natuur spelen, Nele. Dat is veel beter.''

Wie: Marja van der Woude (28)

Waar: Bloemenwinkel Brutto Gusto, Rotterdam

Wat: Bos bloemen

Hoeveel: ƒ 45,-Het wordt een bos met kattenstaart, gladiool, cosmea, strobloemen, artisjok. Nicandra en kogeldistel.

Ze koopt hier per maand voor zo'n 150 gulden bloemen. Altijd voor vrienden. ,,Ze hebben het er altijd over: Daar komt Marja weer met haar bloemen. Ik vind het leuk om met zo'n bos binnen te komen lopen. Dit is toch wat anders dan een lullig bosje rozen met gipskruid. Niet: Hallo, een bloemetje. Dit is meer KEDÈNG: Wow, wat een bos!'Bloemist Geer Pouls; ,,We leven van de wind hoor. Vroeger kwamen ze voor `een bloemetje'. Nu mag het groots. En welja, doe die vaas van tweehonderd gulden er ook bij. Fotografeer hier de pinautomaat maar!''Marja: ,,Ik mag van Geer wel zeggen wat voor bos ik wil. Maar niet te veel.'' Nu giechelt ze . ,,Anders tast het zijn ar-tis-tie-ke integriteit aan.''

Geer: ,,Met gerbera's is deze bos al snel flut, hoor.''Waar geeft ze voor zichzelf het meest aan uit, van de 3.000 gulden die ze per maand als researcher verdient?

Geer: ,,Aan kleren. Ja Marja, geef het maar toe.''Marja: ,,Wel veel tweedehands hoor. Met soms wat duurs erdoor.''

Wie: Tito Morais (27)

Waar: Telecomwinkel Belcompany, Rotterdam

Wat: Siemens C25 telefoon, belabonnement

Hoeveel: ƒ 569,-Hij is onderhoudsmonteur en komt tijdens zijn lunchpauze gehaast binnen.Snel een telefoontje van 29 gulden en een belabonnement kiezen. ,,Veel mensen showen ermee, maar ik vind dat je die dingen verdekt moet dragen.'' Hij tilt zijn shirt op. Aan zijn riem hangt een klein telefoonhoesje. ,,Hoe goedkoper je telefoon, hoe duurder het abonnement. Als je je gek laat maken kun je hier veel geld uitgeven.''Met 23 procent groei in een jaar staat telecommunicatie op de hoogste plaats in het rijtje consumentenuitgaven van het Centraal Bureau voor de Statistiek.De winkelmeisjes volgden een fraudetraining om de clientèle te schiften. Wij, zeggen ze niet zonder trots, zien vaak op afstand wie een abonnement geweigerd wordt. Neem die dames daar, met die motoriek van verslaving, die ,,uitgekeken zijn'' op hun blauwe mobiele en nu een gele willen. Of de man van daarnet, zonder bankpasje en mét drankkegel.

Mooie Tito wordt met égards geholpen. Hij laat het vereiste bankafschrift-met-pasje zien, de kopie van zijn paspoort. Ballotage voltooid. Voor zijn jaarabonnement gaat hij 45 gulden per maand betalen. ,,Ik denk gewoon niet aan dat hele jaar. Dan is het niet veel.''

Wie: Tom Knoflook (35), Tom Knoflook (59), Irene Knoflook (53)

Waar: Kasteel Hooge Vuursche, BaarnWat: Ballonvaart, anderhalf uurHoeveel:ƒ 900,-Tom jr. en Tom sr. zijn net getrouwd. Junior deze week met Marjo, zijn vader in juni met Irene. Junior is software-programmeur, senior directeur van een bedrijf in elektrotechniek.Een huwelijksgeschenk voor zijn vader. Junior brak zich het hoofd. Een 48-delig servies? Nou nee. Op zijn leeftijd. ,,Mijn vader wilde dat wel hebben.'' Met een blik naar Marjo: ,,Maar wij wilden dat niet geven.'' Dus krijgt het bruidspaar een ballonvaart. Irene heeft wel hoogtevrees. Maar ja. Het is een ervaring.Iedereen wil ballonvaren, hadden ze bij ballonverhuurbedrijf Rob Wiegers gezegd. Tien jaar geleden voeren er zo'n 50 ballonnen door Nederland. Nu zijn het er 350. De meesten persen zich met 4 tot 15 personen in een mandje. Dan kost anderhalf uur varen rond de 300 gulden, en gelden wachttijden van drie maanden tot een half jaar.Langzaam door de lucht varen is leuk, maar het moet wel snel kunnen. Daarom kocht Tom junior de dure `VIP-vaart' voor zijn vader: zonder wachtlijst meteen de mand in. Tom junior vindt het ,,nog redelijk goedkoop''.

Een jaar telt gemiddeld 150 `vaarbare dagen'. Maal 350 ballonnen. Dan zou het met mandjes van 2 tot 15 passagiers om ruim honderdduizend tot bijna achthonderdduizend personen gaan. Bij Rob Wiegers zijn ze de tel allang kwijt. Alsof de bankbiljetten door de lucht vliegen.