UÇK alsnog akkoord met opheffing

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft gisteren alsnog het demilitarisatie-akkoord getekend en daarmee ingestemd met zijn eigen opheffing. Vanaf vanavond middernacht houdt het UÇK op te bestaan.

Het akkoord had zondag al moeten worden getekend, maar onenigheid over een aantal bepalingen leidde tot uitstel. Mede dankzij druk van de kant van NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark, die ervoor naar Priština reisde, kon gistermiddag het akkoord worden ondertekend door Clark, commandant Michael Jackson van de vredesmacht KFOR, Bernard Kouchner, de chef van de VN-missie in Kosovo, UÇK-leider Hashim Thaçi en UÇK-opperbevelhebber Agim Çeku.

Volgens de NAVO zijn in de onderhandelingen van gisteren geen belangrijke concessies gedaan. Het UÇK heeft zich – aldus de NAVO – volgens de regels ontwapend en tienduizend wapens ingeleverd. Het Bevrijdingsleger wordt na vandaag omgevormd tot een eenheid, die niet – zoals de bedoeling was – Kosovo Korps gaat heten, maar Kosovo Beschermingskorps. Het Beschermingskorps zal bekend staan onder de Albanese initialen TMK. Het zal bestaan uit vijfduizend leden en krijgt strikt civiele taken: het zal een humanitaire rampenbestrijdingsdienst, een soort BB worden, die bij calamiteiten optreedt ter bescherming van de burgerbevolking. Het TMK mag 750 wapens bezitten, plus 1800 voor hun persoonlijke bescherming. Agim Çeku wordt commandant van het TMK. Het UÇK verdwijnt, met zijn wapens, uniformen en embleem.

Het UÇK had zich willen omvormen tot de kern van een toekomstig leger van een onafhankelijk Kosovo, maar de internationale gemeenschap was daar fel tegen. Volgens de tekst van het akkoord van gisteren heeft zij haar zin gekregen. De weinige concessies die het UÇK nog uit het vuur kon slepen betreffen de `militair' klinkende naam van het Beschermingskorps en het embleem van de nieuwe organisatie, dat sterk lijkt op het UÇK-embleem.

Op Thaçi na toonden de ondertekenaars van het akkoord zich gisteren opgetogen over het behaalde resultaat. Thaçi, die na de opheffing van `zijn' UÇK alleen nog zelfbenoemd premier van een niet-erkende regering van Kosovo is, keek stuurs voor zich uit. Hij maakte in een van de pauzes van het overleg bekend een nieuwe politieke partij te willen oprichten. Een naam heeft die nog niet. Een doel wel: de partij zal ijveren voor de volledige onafhankelijkheid van Kosovo. (Reuters, AFP, AP)