TURBO FANFARES

Het uit Macedonië afkomstige Koçani Orkestar maakte in '95 een toernee door ons land en sloeg menigeen met stomheid. Asymmetrische maatsoorten, messcherpe modulaties en turbo-tempi, wat een virtuositeit. Op het dit jaar in de studio opgenomen Gypsy Mambo ligt de nadruk op hecht samenspel. Ook valt meer dan toen het Turkse element in deze muziek op. Kaarsrechte lijnen zijn schaars en er is een overvloed aan ornamentuur. Omdat dit tentet zijn geld moet verdienen in het feestcircuit is het repertoire overwegend vrolijk en dansbaar. Dat ook Macedoniërs wel eens met vakantie gaan blijkt uit exotische bijdragen als `Mambo' en `Oro Indi'. Invloeden uit de jazz zijn merkbaar in de trompetsolo's van leider Naat Veliov.

Het uit Roemenië afkomstige Ciocårlia is hier bekend door zijn medewerking aan het laatste Nieuwjaarsconcert van het Blazers Ensemble, rechtstreeks uitgezonden op tv. De nieuwe cd Baro Biao met de veelzeggende ondertitel `World Wide Wedding' klinkt iets anders dan het Radio Pascani van vorig jaar. De stukken zijn niet zo ultrakort als toen en met een tweede percussionist is de bezetting gegroeid tot twaalf. Essentieel zijn deze verschillen echter niet, de nadruk blijft liggen op (razend-)snel en virtuoos. Naast de gebruikelijke hora's en sirba's staat ook de tango deze keer op het dansprogramma.

Op het Gergjev Festival in de Rotterdamse Doelen (23/9) begint Ciocårlia een toernee die zal voeren langs Eindhoven, opnieuw Rotterdam, Groningen, Deventer, Enschede en Arnhem.

Koçani Orkestar: Gypsy Mambo (Pläne 888 26). Ciocårlia: Baro Biao (Pi'ra:ha 1364). Distr. Central Distribution.

    • Frans van Leeuwen