Taiwan centraal op Damrak

De aardbeving op Taiwan maakte vanochtend meer indruk op de effectenbeurs dan de troonrede die aan het begin van de middag werd voorgelezen. Met name de technologiefondsen brachten de zegswijze `de een zijn dood, de ander zijn brood' in de praktijk. Omdat enkele chipfabrieken op het Aziatische eiland zijn beschadigd verwachten analisten flinke prijsstijgingen in deze sector.

De toeleveranciers ASM Lithography (plus 1,2 procent), ASM International (0,6 procent) en Besi (1,4 procent) boekten alle een lichte koersstijging in een aandelenmarkt die negatief van toon was. ,,Hoe meer productiemateriaal is vernietigd, des te beter is het voor de chipproducenten'', aldus een analist van ABN Amro tegenover het persbureau Reuters vanochtend. De stijging onder de technologiefondsen kon niet voorkomen dat de AEX met 6,85 punten daalde tot 569,73.

Grootste verliezer vanochtend was Koninklijke Olie, dat de koers met 4 procent zag dalen tot 56,65 euro. Beleggers wachten gespannen de uitkomsten af van de besprekingen over de olieprijs die de Opec-ministers morgen voeren.

Ook voor de middelgrote fondsen had de derde dinsdag van september weinig fraais te bieden. Geen enkel Midkap-fonds stond vanochtend op winst. Diervoedingproducent Nutreco (min 2,2 procent) en installatiebedrijf Internatio Müller (min 1,9 procent) voerden de dalers aan.