Strippenkaarten volgend jaar duurder

Strippenkaarten en de week- en maandabonnementen voor het openbaar vervoer worden vanaf 1 januari duurder. Minister Netelenbos (Verkeer) heeft ingestemd met de gemiddelde verhoging van twee procent en heeft de nieuwe tarieven gisteren aan de Tweede Kamer voorgelegd.

De grote strippenkaart van 45 strippen zal ƒ35,25 gaan kosten, dat is drie kwartjes meer dan nu. De roze strippenkaarten van 15 strippen voor senioren, studenten en kinderen wordt met een kwartje verhoogd tot ƒ7,25. De prijzen voor de blauwe 15-strippenkaart blijft gelijk, evenals de losse strippenkaarten die reiziger in bus of tram bij de bestuurder kopen.

De prijs van een weekabonnement met één ster wordt een kwartje duurder, een landelijk geldend exemplaar blijft dezelfde prijs houden. Het landelijk geldend weekabonnement tegen reductietarief wordt ƒ1,60 duurder. De prijsstijging voor een maandabonnementen loopt op van 90 cent voor de goedkoopste, tot ƒ5,25 voor de duurste variant die overal in het land geldig is. De stads- en streekvervoerders hadden bij de minister aangedrongen op een gemiddelde tariefsstijging van 4 procent. Maar zij vindt net als de gemeenten dat te hoge tarieven het openbaar vervoer onaantrekkelijk maken.