STE wil toch vervolging Van der Poel

Beurstoezichthouder STE blijft van mening dat Philips-bestuurder Arthur van der Poel in aandelen heeft gehandeld met voorkennis. De recente beslissing van justitie om af te zien van vervolging gaat de STE aanvechten.

Een woordvoerder van de STE kondigde vanochtend aan op korte termijn de affaire te bespreken met het openbaar ministerie. ,,Voor ons blijft deze zaak een voorbeeld van voorkennis en dus strafbaar. Als het gesprek niet bevredigend verloopt, zullen wij, zoals elke burger in Nederland kan, ons beklag hierover doen bij het Hof.'' Op die manier wil de toezichthouder het openbaar ministerie (OM) ertoe aanzetten toch vervolging in te stellen.

De STE deed in mei van dit jaar aangifte van een aandelentransactie door Van der Poel die hem een half miljoen gulden opleverde. De bestuurder van Philips oefende zijn opties uit op de dag dat kroonprins Roel Pieper (nabeurs) zijn vertrek bij het elektronicaconcern bekend zou maken.

Volgens een door OM ingeschakelde deskundige zou Piepers vertrek geen invloed op de koers hebben gehad. Die invloed zou voor vervolging door justitie een vereiste zijn.

De STE bestrijdt deze visie. ,,Volgens ons gaat het toch om voorkennis. Als je kennis hebt over het vertrek van iemand en je handelt in aandelen, dan is er sprake van een strafbaar feit. Dit is een principiële zaak en een uitspraak hierover kan ook in de toekomst een rol spelen'', aldus de woordvoerder. ,,Er moet hierin duidelijkheid komen.''

Voor Philips was de transactie van Van der Poel aanleiding om de regels rond de verzilvering van opties te verscherpen. Topmanagers, vanaf het niveau van Philips' groepsraad, moeten sinds deze zomer plannen om hun opties te verzilveren eerst aan bestuursvoorzitter Cor Boonstra of aan financieel bestuurder Jan Hommen voorleggen.

Van der Poel had zijn voornemen weliswaar bekendgemaakt aan de zogeheten `compliance officer' die toezicht houdt op de transacties, maar deze was van het vertrek van Pieper niet op de hoogte. Diens opstappen was enkele dagen eerder besproken tijdens een bestuursvergadering waarbij Van der Poel wel aanwezig was.

Indien het openbaar ministerie volhardt in zijn weigering om Van der Poel te vervolgen, vreest de STE voor mogelijk gezichtsverlies. Gewoonlijk houdt de toezichthouder de zaken die hij bij het OM aanmeldt geheim, maar voor deze geruchtmakende affaire is een uitzondering gemaakt. Justitie heeft momenteel nog eens tussen de vijftien en twintig zaken in onderzoek, maar om welke kwesties het daarbij gaat is onbekend.

Een zegsman van Philips was vanochtend niet op de hoogte van het seponeren door justitie. In een reactie op de stappen van de STE zegt het concern uit te blijven gaan van de integriteit van Van der Poel. ,,Mocht het uiteindelijk tot een uitspraak komen en hij wordt vrijgesproken, dan wordt zijn positie alleen maar versterkt''.

De woordvoerder van Philips verbaast zich wel over de openbaarheid die de STE betracht. ,,Normaal komen die zaken nooit in de publiciteit, maar deze blijkbaar wel.''

    • Erik van der Walle