SOEP IS ETEN EN DRINKEN

De Franse kok Alexis Soyer, die in 1830 naar Engeland emigreerde, opende in Londen en Dublin gaarkeukens voor de armen. Dat de meerderheid van het Engelse volk niet van soep zou houden, kwam volgens hem omdat de recepten in de kookboeken zo ingewikkeld, duur en tijdrovend waren. Ook de schrijver Norman Douglas zag niet veel in Engelse soepen. Hij vertrouwde meer op de Franse kookkunst en schreef: ,,Bouillabaisse is alleen goed omdat het door Fransen wordt klaargemaakt, die als ze het zouden proberen nog een uitstekende en voedzame soep van sigarenpeuken en lege lucifersdoosjes zouden kunnen klaarmaken.'' Maar ziedaar, halverwege 1999 is soep opeens in de gratie. ,,Soep is misschien wel het gezondste oudste, universeelste en meest geliefde voedsel'', aldus de persafdeling van de Londense `Soupwork', een keten van nieuwe restaurants waar je uit zeker twaalf verschillende soepen kunt kiezen. Dunne soepen, dikke soepen, maaltijdsoepen kunnen in verschillende hoeveelheden besteld worden. Heb je honger, dan bestel je een large. Elke week verandert het assortiment. Inmiddels zijn er nog meer soeprestaurants opgezet, die herkenbaar zijn aan de namen `Soup' en `Soup Company'. In Londen drinkt men geen koffie in de lunchpauze en ook sandwiches zijn uit. Men luncht vloeibaar en eet soep.

Een recept voor een zespersoons eet-en-drink soep die wordt opgediend in een diep bord: cassoulet-soep met tuinbonen en eend. Gril de eendenborst ongeveer 8 minuten op de kruislings ingesneden vette kant. Giet af en toe het vet uit de pan. Draai de eendenborst om en gril het vlees 1 minuut op de magere kant. Braad de worstjes in een beetje eendenvet gaar. Houd het vlees warm. Bak de ontvelde en in ringen gesneden uien in een soeppan in een klontje boter glazig. Voeg de uien, de fijngehakte knoflook, de tijm en de bouillon toe. Breng alles aan de kook. Laat de tuinbonen een minuut of 5 meekoken. Breng de soep op smaak met zout en peper. Leg in elk bord een worstje en plakjes eendenborst. Schep hier de soep bovenop. Bestrooi met peterselie.

    • Anne Scheepmaker