Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Naar aanleiding van de troonrede vandaag een programmavullend interview met minister-president Kok vanuit het Mauritshuis te Den Haag. Ned.1,20.30-21.00u.

JEUGD

Het Klokhuis. Herhaling van een tweeluik over de reconstructie van het gezicht van het mummiemeisje Sensaos. De documentaire werd in 1998 bekroond met de Boy Trip Award, de prijs voor wetenschappelijke televisie van het Nederlands Filmfestival. Ned.3, 18.43-19.03u.

KUNST

De sprekende Ezel. Schilder Peter Klashorst interviewt actrice Sylvia Kristel.Ondertussen schildert hij haar portret. Ned.1, 21.56-22.20u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Kosten Koper. Over de gekte op de huizenmarkt in de Randstad. Niet alleen in stadscentra. Zo stijgen bijvoorbeeld op de zogenoemde Vinex-locatie Leidsche Rijn bij Utrecht de prijzen ook al. Volgens Vereniging Eigen Huis worden huizen die 2,5 ton zouden kosten nu voor vier ton verkocht. Overwinsten worden door gemeente en projectontwikkelaar gedeeld. Ned.3, 21.15-22.00u.

Me First. Documentaire over de ontwikkeling van de persoonlijkheid, onder invloed van de positie binnen het gezin. BBC2, 22.00-22.50u.

Pinochet and Allende – Anatomy of a Coup. Documentaire over de laatste uren van Salvador Allende, de eerste democratisch gekozen president van Chili, waarna Pinochet de macht overnam. Discovery, 22.00-23.00u.

De Cola Oorlog (slot). Laatste aflevering van een drieluik over de strijd tussen Coca Cola en Pepsi om de gunst van het publiek. Vandaag: Niet iedereen ter wereld is blij met de komst van Coca Cola en Pepsi. Frankrijk bijvoorbeeld kent serieuze protesten van intellectuelen en wijnboeren die niet gediend zijn van de Amerikanisering van hun cultuur. Ned.3, 23.10-0.00u.

SPORT

Champion's League. Met rechtstreeks PSV-Valencia voorafgegaan door een voorbeschouwing TV2, 20.10-22.38u.; en samenvattingen van Glasgow Rangers-Bayern München en Spartak Moskou-AC Sparta Praha en reacties op PSV-Valencia TV2, 22.38-23.27u.; en een samenvatting van Girondins de Bordeaux-Willem II, TV2, 23.40-0.30u.

MUZIEK

Lesley Garrett tonight. Klassieke muziek. Gasten: Royal Ballet-danser Darcey Bussell, violist André Rieu en de Royal Choral Society. BBC2, 21.00-21.30u.

FILMS

Le Roman d'un Tricheur (Sacha Guitry, 1936, Frankrijk). Invloedrijke, bijtende komedie van en met Guitry blikt terug op de levensloop van een geboren oplichter. Nauwelijks dialoog, wel een voice-over. TV5, 18.15-19.45u.

The Spy Who Loved Me (Lewis Gilbert, 1977, VS). Derde James Bondfilm met Roger Moore. Samen met Russische spionne Barbara Bach bestrijdt hij de megalomane Curt Jürgens. SBS6, 20.30-23.15u. Onderbroken door reclame en Hart van Nederland.

Blue Tornado (Tony B. Dobb, 1990, Italië). Luchtopnamen vormen belangrijkste attractie van actiefilm waarin straalvliegtuigen op mysterieuze wijze verdwijnen. Veronica, 20.30-22.10u., met reclame.

.Wish You Were Here (David Leland, 1987, Engeland). Schitterend regiedebuut van scenarioschrijver Leland. Emily Lloyd maakte diepe indruk in haar debuut als vermeend onhandelbare, zestienjarige kappersdochter die in een kustplaatsje in de jaren vijftig seksueel ontwaakt en rebelleert tegen de burgerlijke hypocrisie en de typisch Engelse reserve. Fox, 21.30-23.00u., onderbroken door reclame.

Love Story (Arthur Hiller, 1970, VS). Vermaarde smartlap was destijds al gedateerd. Studentenechtpaar Ryan O'Neal en Ali MacGraw krijgt te kampen met leukemie. Net5, 21.35-23.25u., met reclame.

The Outfit (J. Christian Ingvordsen, 1993, VS). Gangsterfilm. FBI-agent infiltreert in mafiamilieu in jaren dertig. Veronica, 22.10-0.15u., onderbroken door reclame.

Mr. Wonderful (Anthony Minghella, 1992, VS). Amerikaans debuut van de Britse regisseur van Truly, Madly, Deeply is een piepkleine romantic comedy over de hardnekkige pogingen van elektromonteur Matt Dillon om zijn ex-vrouw Annabella Sciorra aan een nieuwe partner te koppelen, zodat hij geen alimentatie meer hoeft te betalen. Ned.1, 22.29-24.00u.

Silver River (Raoul Walsh, 1948, VS). Laatste film die Walsh en Errol Flynn samen maakten is een western met een ongebruikelijk onsympathieke hoofdrol van Flynn als ex-soldaat die carrière maakt als bankier en tenslotte rebelleert tegen zijn eigen corrupte milieu. ARD, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

Le Crâbe-Tambour (Pierre Schoendoerffer, 1977, Frankrijk). Psychologisch drama over mannenvriendschap voltrekt zich volledig op een boot en vertoont de vertelstructuur van Rashomon. Kapitein, arts en machinist halen herinneringen op aan een mysterieuze vriend. TV5, 1.05-2.05u.

Silver Dream Racer (David Wickes, 1980, Engeland). Motorracefilm bedient de liefhebber mondjesmaat. Met popster David Essex als Britse en Beau Bridges als Amerikaanse coureur. BBC1, 1.20-3.00u.

M.A.S.H. (Robert Altman, 1969, VS). Vermaarde zwarte oorlogskomedie won Gouden Palm, markeerde de doorbraak van tegendraadse Altman en bleef tot op heden zijn grootste kassucces. Elliott Gould en Donald Sutherland excelleren als tegen militaire, seksuele en religieuze moraal rebellerende chirurgen in mobiel hospitaal tijdens oorlog in Korea (lees Vietnam). De `great anti-everything film' vormde basis voor latere tv-serie. ZDF, 1.20-3.10u., nagesynchroniseerd.