Ruzie om vangst laatste korenwolf

Over de rug van de wilde hamster vechten natuurorganisaties een vete uit. De vangst van de laatste `korenwolven': pr-stunt of ultieme reddingspoging?

Het zwaarste verwijt kwam van Dagblad De Limburger die het wegvangen van de laatste wilde hamsters in Zuid-Limburg door de niet-Limburgse Vereniging Das en Boom betitelde als ,,neokolonialisme''. Maar ook de Dierenbescherming en de stichting De Faunabescherming hebben geen goed woord over de ,,doorgeschoten actie'' ontsproten aan de ,,omstreden ideeën'' van Das en Boom.

Beide organisaties hebben gisteren staatssecretaris Faber van Landbouw per brief gevraagd om de vangst van de laatste `korenwolven' op te schorten. De dieren kunnen volgens de natuurorganisaties beter in hun natuurlijk leefgebied blijven. Het vangen van de beesten voor een fokprogramma in het opvangcentrum van Das en Boom werkt ,,traumatisch en leidt bij de knaagdieren tot (..) langdurige onvruchtbaarheid''.

Na een mediaspektakel – waarbij prominenten in een caravan een wake hielden voor de laatste hamsters – gaf het ministerie dit voorjaar Das en Boom toestemming voor de vangst. Een ultieme reddingspoging voor de laatste drie hamsters, zo verzekerde de vereniging. De provincie Limburg en de hamsterwerkgroep Limburg toonden zich ontsteld. Zij wilden de dieren beschermen in hun leefgebied. Bovendien zijn er nog honderden wilde hamsters, verkondigde de hamsterwerkgroep. Een inventarisatie leverde inderdaad nieuwe hamsterburchten op: vijftien stuks, maar geen honderden. Faber gaf toestemming ook die `laatste' hamsters te vangen.

Daarmee stelt Faber de dieren bloot aan ,,de omstreden methoden en ideeën van Das en Boom'', klagen De Faunabescherming en De Dierenbescherming in de brief aan Faber. ,,Das en Boom is doorgeschoten met die actie'', zegt woordvoerder N. Koffeman van De Faunabescherming. ,,Het is hoogst onzeker of het fokprogramma aanslaat. Door ze allemaal te vangen wordt de verdwijning van de soort versneld. Wij hopen dat Faber de toestemming intrekt.''

De brief komt te laat. Onmiddellijk nadat Faber vorig week akkoord ging, sloeg Das en Boom aan het vangen. Inmiddels draaien acht nieuwe hamsters rondjes in de hamsterwielen van het opvangcentrum in Beek Ubbergen.

De kwestie toont hoe gebrouilleerd de verhoudingen zijn tussen de organisaties die flora en fauna beschermen. De voorzitter van Das en Boom, Jaap Dirkmaat, tevens lijstrekker van De Groenen, slaat wild om zich heen, meldt Koffeman. ,,Hij heeft de bescherming van de das gemonopoliseerd en papt aan met de jagersvereniging. Sinds het weer beter gaat met de das heeft Dirkmaat een nieuw aaibaar onderwerp gekozen: de korenwolf. Een publiciteitsstunt''

Dirkmaat meldt op zijn beurt dat tegen zijn vereniging al langer een hetze gevoerd wordt. ,,Faunabescherming en Dierenbescherming kunnen het niet verkroppen dat wij geen anti-jacht standpunt hebben zoals zij. Er is al van alles gesuggereerd. Wij zouden zelfs steekpenningen van jagers aannemen.

Ons hamsterproject is geen publiciteitsstunt. We hebben er 1,5 ton in gestopt en veel werk. Ik heb vier overspannen medewerkers.''

Dirkmaat kent ook de verwijzing naar zijn politieke werk voor De Groenen. ,,En De Faunabescherming dan? Die hebben dezelfde pr-functionaris als de Socialistische Partij.''

    • Joep Dohmen