PSV mist Nilis in cruciaal duel met Valencia

PSV mist vanavond in de tweede wedstrijd van de Champions League tegen Valencia steraanvaller Luc Nilis. De Belg raakte zondag op de training door een botsing met Mark van Bommel geblesseerd aan zijn enkel en moet enkele dagen rust nemen. Nilis zal worden vervangen door Bruggink. Stinga speelt op het middenveld voor de geschorste Van Bommel. Trainer Gerets geeft Rommedahl verrassend een basisplaats op de rechterflank. In de defensie verhuist Faber naar de positie van rechtsback terwijl Nikiforov, tegen Bayern nog verdedigende middenvelder, op zijn positie als centrale verdediger fungeert.

Gerets beseft dat PSV zich na de 2-1 nederlaag tegen Bayern München geen nieuwe misstap kan permitteren. ,, We moeten winnen van Valencia, anders spelen we een bijrol in de poule.'' Dat Nilis niet kan spelen is een tegenvaller. Zijn enkel schoot uit de kom. Voorlopig is alleen een bloeduitstorting geconstateerd. Nilis was behoorlijk geschrokken na het ongeval op de training, maar de schade viel mee. ,,Iedereen op ons trainingscomplex de Herdgang hoorde het kraken'', vertelde hij. ,,Gelukkig was dat mijn bandage, anders was mijn enkel kapot geweest.''

Coach Gerets wilde nog niet al teveel conclusies verbinden aan het wegvallen van zijn spits. ,,Pas na de wedstrijd zullen we weten hoe nadelig de afwezigheid van Nilis is geweest. Bruggink heeft het de afgelopen weken steeds goed gedaan.'' Ook Valencia mist vermoedelijk zijn belangrijkste aanvaller. De gevaarlijke Argentijnse counterspits Claudio Lopez is nog niet hersteld van de blessure die hij vorige week opliep tegen Glasgow Rangers. De Schotse ploeg verloor in Valencia met 2-0.

Het doel van PSV wordt ook vanavond weer verdedigd door Ronald Waterreus. De Joegoslavische aanwinst Ivica Kralj verklaarde vorige week nog met een lachend gezicht dat zijn tijd is aangebroken. Hij zou in de eerstvolgende wedstrijd na het duel met Bayern München de beloofde kans krijgen van Gerets. Het competitietreffen met NEC, dat voor afgelopen weekeinde gepland stond, werd echter verschoven. Nu wil Gerets zijn aankoop niet voor de leeuwen werpen. ,,Kralj krijgt zijn kans wanneer ik dat wil.''

Gerets vindt de schorsing van twee duels voor Van Bommel vanwege de duw in de rug van Lothar Matthäus, vorige week in de uitwedstrijd tegen Bayern München, te zwaar. De Duitse veteraan ging theatraal naar de grond en de Franse arbiter Veissiere zag er een zwaar vergrijp in. Na de wedstrijd probeerde Matthäus het goed te maken met Gerets, maar de Belg moest zijn vuisten strak langs het lichaam houden om niet uit te halen. ,,Mark had hem niet met een vinger om moeten duwen, maar kennelijk worden slecht presterende scheidsrechters nooit teruggefloten'', meent Gerets.

De Belgische trainer verwacht een verdedigend Valencia. ,,Het elftal is denk ik tevreden met een gelijkspel. Wij moeten winnen, maar de counters van Valencia zijn te gevaarlijk om achterin alles open te gooien. Dat zag je wel toen ze tegen Barcelona speelden'', zo refereerde Gerets aan het 3-3 gelijkspel in de finale om de Spaanse Supercup en de nederlagen die het team van Van Gaal vorig seizoen leed tegen Valencia. Opstelling PSV: Waterreus; Faber, Nikiforov, Dirkx en Heintze; Rommedahl, Stinga, Vogel en Khokhlov; Van Nistelrooy en Bruggink.