Particulier bekostigt ambulance

Een anonieme persoon bekostigt sinds afgelopen vrijdag de ambulancedienst in het Zeeuwse Tholen en St. Philipsland. Tot 1 november staat hij financieel garant, via zijn lokale Rabobank, voor alle ritten die de noodlijdende ambulancedienst Delta Noord op Tholen en in St. Philipsland uitvoert. Het zal hem ongeveer 40.000 gulden kosten.

Sinds een jaar strijden de ambulancediensten van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Brabant om de vergunning om op Tholen en St. Philipsland te mogen rijden. Op 1 november beslist Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant welke provincie de vergunning krijgt. Zeeland wil hem omdat de twee eilanden officieel Zeeuws zijn. Brabant, omdat de gemeente Tholen officieel samenwerkt met de alarmcentrale van die provincie. Zuid-Holland (Delta Noord), omdat die in oktober vorig jaar is gefuseerd met de lokale ambulancedienst op Tholen en St. Philipsland.

Bij die fusie vorig jaar bleek dat de vergunning waar de lokale Tholense ambulancedienst al jaren mee werkte niet officieel op haar naam stond, als gevolg van een notariële vergissing twaalf jaar geleden.

Vorige week draaide Delta Noord definitief haar voorziening terug tot één parate ambulance overdag op Tholen. 's Nachts waren de 24.000 inwoners van het landelijke Tholen en St. Philipsland aangewezen op een ambulance-standplaats in het Brabantse Bergen op Zoom. In het ergste geval, bijvoorbeeld op St. Philipsland, zou een ambulance dan 26 kilometer moeten rijden voordat hij een patiënt bereikte. Vorige week woensdag liet de particuliere geldschieter via zijn lokale Rabobank weten dat hij vanaf vrijdag garant zou staan voor een 24-uursdienst op Tholen.

Delta Noord handhaafde een jaar lang de 24-uurs ambulancedienst op Tholen en St. Philipsland, ondanks de financiële problemen. ,,We vinden de zorg voor de bewoners namelijk belangrijk'', aldus de directeur, G. Diepstraten. De afgelopen maanden was de 24-uursdienst onbetaalbaar geworden, omdat de dienst al sinds 1 oktober vorig jaar maandelijks ruim 30.000 gulden verlies lijdt. Dat verlies komt doordat de zorgverzekeraars sinds 1 oktober vorig jaar geen geld meer uitkeren nu ze weten dat de vergunning officieel niet rechtsgeldig is.

De strijd om de vergunning is ingewikkeld omdat de gemeente Tholen, die tot de provincie Zeeland behoort, liever wil dat de vergunning naar Brabant gaat. Het zou de gemeente Tholen ruim een half miljoen gulden kosten als ze de langlopende gemeenschappelijke regeling opzegt die ze heeft met de provincie Noord-Brabant op het gebied van brandweer en ambulance.

Om in de pas te lopen met de landelijke reorganisatie van ambulancediensten wil de provincie Zeeland juist weer dat Tholen gaat samenwerken met de Zeeuwse eilanden Noord-Beveland en Zuid-Beveland.

    • Frederiek Weeda