OPG mag Pools belang niet vergroten

De Poolse beurscommissie heeft de Nederlandse groothandel in medicijnen OPG verboden zijn aandeel in het Poolse bedrijf Orfe uit te breiden. Volgens OPG-woordvoerder H. Suyckerbuyk had zijn bedrijf geen problemen verwacht aangezien het bod volgens hem in overeenstemming is met de Poolse regelgeving.

De Poolse beurscommissie heeft inmiddels het tweede bod van OPG op 20 procent van de resterende aandelen verboden. De commissie meent dat OPG door het bijkopen van aandelen een te groot belang in het Poolse bedrijf verwerft. Het bod zou derhalve in strijd zijn met `het belang van de nationale economie'. OPG heeft echter al een meerderheidsbelang van 62 procent in Orfe. Door het bod op 20 procent van de resterende aandelen zou het Nederlandse bedrijf voor circa 200 miljoen gulden voor 82 procent eigenaar worden van de Poolse groothandel in medicijnen. OPG zal binnen 14 dagen nieuw verzoek indienen. Indien dit opnieuw negatief uitvalt overweegt het bedrijf gerechtelijke stappen te ondernemen.